Als het leven geen zin heeft, dan máákt het maar zin!  

 [GREED]
  gizmodo
  engadget

 [L-RS]
  home
  archief
  zoeken
  cam ß
  e-mail
  b3ta
  stats
  smakelijk

  

 
links in een nieuw venster

zaterdag, 31 januari 2004

Meuk
De gerenommeerde Internet Movie Database loopt een deuk op met zo'n amateuristische animated gifjes banner op belangrijke subpagina's. Bah!

Vastgelogd op 20:39

Terugverwijzen (5 reacties)

Post
Aardige b3ta-vertaling naar de echte wereld van het Mydoom-virus.

Vastgelogd op 18:03

Terugverwijzen (0 reacties)

Ophaaldienst
Gisteren bij een vriend op bezoek geweest, die me met glanzende ogen allerlei mooi uitziend nieuws demonstreerde op z'n iBook. Geen gedraai: het is een van de beste laptops verkrijgbaar.

Omdat de Europese Apple-prijzen nogal fors zijn, ging ik eens rekenen of het niet goedkoper is er eentje in de Verenigde Staten te halen. Gewoon, fysiek - richting Apple Store. In New York bijvoorbeeld.

Prijsvergelijk!

Een 12" iBook, met additioneel geheugen, grotere harde schijf, een Bluetooth en WiFi-module komt in de VS op $1473,-. Dat is €1189,44. In Nederland kost het identieke apparaat €1635,81.

De KLM vertelt dat een retourtje (vliegen op 7 februari, terug op de 8e) €429,43 kost. Tel dat bij de omgerekende iBook-prijs op en je houdt nog steeds geld over: zelf ophalen kost je dan in totaal €1618,87.

Je ziet nog wat van New York en slapen doe je in het vliegtuig.

Vastgelogd op 17:09

Terugverwijzen (10 reacties)

Preview
Ben m'n harde schijf aan het opruimen. Meeverhuisde rotzooi van diverse origine bezet al een jaar of wat kostbare schijfruimte. Dus, weg damit!

En dan kom je nog wel eens iets tegen waar je helemaal geen programma meer voor hebt. Bepaalde programma's vind je normaliter alleen op kantoor-PC's.

Des te groter is het mysterie dat Windows zegt een bestand niet te kennen, noch er een viewer voor te hebben... en toch toont het in 't kleine preview-schermpje de eerste bladzijde van deze Powerpoint-presentatie.

Preview Preview

Doe dan niet moeilijk en tóón het gewoon!

Vastgelogd op 15:50

Terugverwijzen (2 reacties)

Blokje om
Verslavend, maar rete-irritant spelletje. [Via Mathieu]

Vastgelogd op 13:41

Terugverwijzen (1 reacties)

Hubble
Laten we het hopen: de NASA heroverweegt het voortijdig afstoten van de Hubble telescoop. De nieuwe focus op mars van de Bush-regering zou onderhoud aan de Hubble, die ons prachtige beelden heeft gegeven, financieel niet langer haalbaar maken.

Vastgelogd op 01:38

Terugverwijzen (0 reacties)


vrijdag, 30 januari 2004

Huilebalken
Even een follow-up met betrekking tot de G5 die tot PC werd omgekat. Het was een lolletje. De jongen had een lege G5-kast weten te bemachtigen en verzon een sterke grap.

Dat sommige Apple-klanten emotioneel danig verknipt zijn, bewijst zijn e-mail inbox:

"So many people were pointing out what a stupid thing to do, so many people were telling me of feeling sick, some even said they cried."

Vastgelogd op 14:17

Terugverwijzen (4 reacties)

Uiteen
Na onenigheid over de verdeling van inkomsten, heeft Pixar met ingang van 2006 de samenwerking met Disney opgezegd.

Disney vroeg een flink bedrag van de inkomsten uit succesvolle Pixar-films als Toy Story en recenter Finding Nemo voor "distributie en promotie". Pixar besluit daar nu een nieuwe partner voor te zoeken.

Vastgelogd op 01:12

Terugverwijzen (0 reacties)


donderdag, 29 januari 2004

Reset II
Zelf ben ik benieuwd wie ooit het knip plak control-c control-v principe heeft verzonnen. Denk je eens in als je dat niet kon doen!

Ik neem aan dat ik daar onbekende onderzoekers van het Xerox onderzoekscentrum in Palo Alto voor mag bedanken, die in de jaren zeventig de eerste grafische programma's verzonnen.

"1974: The Bravo word-processing program is completed, and work on Gypsy, the first bitmap What-You-See-Is-What-You-Get (WYSIWYG) cut & paste editor, begins."

Meer oer-computernieuws in The Digibarn Computer Museum.

Vastgelogd op 18:18

Terugverwijzen (1 reacties)

Reset
IBM-programmeur David Bradley heeft ruim twintig jaar geleden voor IBM een snelle manier bedacht om een PC te herstarten. Het leek hem wel geschikt om een toetscombinatie aan te wijzen, die je nooit per ongeluk kunt raken: het tegelijk indrukken van toetsen control, alt en delete.

Bradley gaat met pensioen, meldt Slashdot. Zelf bleef hij tijdens het 20-jarig verjaardagsfeestje van de PC bescheiden: "Ik heb de toetsencombinatie verzonnen, maar Bill heeft 'm beroemd gemaakt."

Bill Gates, die tijdens de viering aanwezig was, kon er naar verluidt niet om lachen. Bradley zegt zelf hooguit vijf minuten werk gestoken te hebben in het creëeren van de resetgreep.

Vastgelogd op 18:06

Terugverwijzen (4 reacties)

Prutwinter
Vanochtend was het dan héél even wit en kalm. Vrijwel alle sneeuw is weg inmiddels.

Sneeuwdaken in de ochtend

Vastgelogd op 15:18

Terugverwijzen (4 reacties)

Dienst
Om ook voor de gevaren van aanvallen in cyberspace te waarschuwen hebben het Department of Homeland Security (DHS) en de National Cyber Security Division (NCSD) de dienst United States-Computer Emergency Readiness Team (US-CERT) in het leven geroepen.

Aan lange namen geen gebrek. US-CERT waarschuwt (net als dat andere CERT trouwens) voor bedreigingen door virussen, massale gecoördineerde aanvallen op computers en - al dan niet opzettelijke - onveilige software.

Slim is de keuze voor twee type waarschuwingen: een technische en eentje in gewone bewoordingen.

Vastgelogd op 13:53

Terugverwijzen (0 reacties)


woensdag, 28 januari 2004

Virus
Er trekt weer eens een virus rond, met de beproefde en irritante eigenschap zichzelf massaal door te sturen.

Adressen om zichzelf als afzender mee te vermommen snokt het virus uit adresboeken, de browsercache en andere lokaties op een besmette PC. Mocht u mail vanaf het l-rs.org domein ontvangen met daarin een virus - ik stuur ze niet uit.

Iemand meldde zelfs een mailtje te hebben ontvangen van pasveer at planet.nl, een e-mail account dat al vijf maanden buiten bedrijf is.

Vastgelogd op 23:55

Terugverwijzen (0 reacties)

Gee
Zo'n beetje het koelste dat je met een Apple G5 kunt doen! [Via GJK]

Vastgelogd op 21:14

Terugverwijzen (4 reacties)

Desktop
Neem een voorschotje op de user interface van Windows Longhorn met het programmaatje Desktop Sidebar. Gratis ende voor niks! [Via Joost]

Vastgelogd op 21:04

Terugverwijzen (1 reacties)

Teflon
De resultaten van het zogenaamde "Hutton onderzoek" naar de de dood van wapenexpert Kelly en de beargumentering [.PDF] van de noodzaak tot oorlog in Irak zijn vanmiddag bekendgemaakt.

De Britse regering handelde volgens onderzoeksrechter Hutton te goeder trouw, toen ze verklaarde dat Saddam Hussein binnen 45 minuten chemische en biologische wapens kon inzetten.

Dat de BBC middels journalist Andrew Gilligan vervolgens vraagtekens plaatste bij deze claim, is volgens Hutton "een zeer zware aantijging" geweest, waarmee de integriteit van de overheid in twijfel werd getrokken.

Dr. Kelly zou de 45-minuten claim - anoniem - in een vraaggesprek met Gilligan hebben genuanceerd, omdat die nuance in het officiële document was verdwenen. In een nooit uitgezonden interview met BBC Panorama had Kelly gezegd dat het "dagen" kost om zulke wapens gebruiksklaar te maken.

Er is echter volgens Hutton geen bewijs dat de overheid Iraks dreiging heeft overdreven. Dr. Kelly pleegde zelfmoord, nadat was uitgekomen dat hij met Gilligan had gesproken.

Blair komt goed weg. Eerst met een stemming over de verhoging van het collegegeld en nu met een vrijpleiting in de zaak Kelly. Beide gebeurtenissen hadden hem zijn politieke hoofd kunnen kosten.

Zodra het rapport in het Britse parlement is besproken, komt het in ter download beschikbaar. [Deels PDF, deels HTML]

Vastgelogd op 14:59

Terugverwijzen (1 reacties)


dinsdag, 27 januari 2004

MS
De Europese Commissie doet al jaren onderzoek naar vermeende illegale handelspraktijken van Microsoft. In het bijzonder wil de EC weten of Microsoft misbruik heeft gemaakt van haar monopoliepositie.

Eenzelfde rechtszaak in de Verenigde Staten leverde Microsoft weinig meer dan een tik op de vingers op, dankzij de zojuist aangetreden big business friendly Bush-regering.

Het lijkt er op dat de EC nu eindelijk aan een conclusie toe is: naar verwachting zal op 1 mei aanstaande een eindoordeel worden geveld.

De Financial Times bericht dat het oordeel EC naar verwachting slecht(er) zal uitpakken voor de softwaregigant. Het FT-artikel verdwijnt waarschijnlijk snel achter slot en grendel, maar voorlopig is het nog hier te vinden. Een meer houdbaar artikel over de zaak staat bij tante B.

Naast een boete kan Microsoft ook de verplichting krijgen opgelegd om bepaalde technologie te "ontbundelen", programma's van concurrenten op te nemen en meer details van de "blauwdruk" van Windows te onthullen.

Vastgelogd op 13:56

Terugverwijzen (4 reacties)

Flarden
Mocht er de komende dagen een flink pak sneeuw vallen, doe dan niet als deze jongens, maar graaf je auto gewoon een stukje uit.

De site is retetraag. Ik heb wel een lokaal kopietje, maar ik heb geen zin in mijn bandbreedtelimiet te verstoken, zoals de heren van Punkey laatst ontdekten. Doe desnoods even een rechterklik "save as..." en ga koffie halen.

Vastgelogd op 00:43

Terugverwijzen (3 reacties)


maandag, 26 januari 2004

Gaaikema
"He appears to fancy himself as a humourist. When another parrot hung upside down from its perch, he commented: 'You got to put this bird on the camera.'"

Inderdaad, another parrot. Een praatgrage papegaai. Helaas geen videootje bij het BBC artikel.

Vastgelogd op 22:02

Terugverwijzen (2 reacties)

Most Excellent
"Microsoft co-founder and chairman Bill Gates will be awarded an honorary knighthood by the queen for an outstanding contribution to enterprise, officials say."

Vastgelogd op 03:02

Terugverwijzen (2 reacties)

Zand
Een prachtig filmpje (hier de niet-ingebedde versie) van een "zandtekenaar" tijdens het Seoul International Cartoon & Animation Festival 2003.

Via heer Low. Wat speurwerk leverde de naam van de artiest op: Ferenc Cakó. Eerder gemeld op Metafilter but what else is new.

Vastgelogd op 01:24

Terugverwijzen (0 reacties)

Humor
Dat nieuwe programma van Ederveen kreeg me nog niet verder dan een moeizame grijns en grinnik. Maar dat moet wellicht nog wat in vorm schudden. Volgende week nog es inschakelen.

Zappend kwam ik eerder op RTL4 langs Stavermans Ziet Alles. Een programma over reclamefilmpjes, dat soms onderbroken wordt voor reclame. Ik verdenk SZA ervan dat er helemaal geen publiek bij is. Dat er soms wat overgebleven materiaal uit Carlo & Irene tussendoor wordt gemonteerd.

En wie zijn teksten schrijft weet ik niet, maar Stavermans is op deze manier hard op weg om de Nederlandse Bob Saget te worden.

Vastgelogd op 00:49

Terugverwijzen (1 reacties)


zaterdag, 24 januari 2004

Arbeitszimmer
Okee, spooky webcam fotootje.

Vastgelogd op 02:25

Terugverwijzen (1 reacties)

Hm
Fotograaf Helmut Newton komt om bij een - op het oog lullig - ongeluk bij de uitrit van een hotel.

"Before hitting the wall, the car brushed an Associated Press photographer who was arriving at the hotel on an unrelated assignment."

Ik zeg "op het oog" want een Associated Press fotograaf was dus "ter plekke" om de niet ernstig vernielde wagen van Newton te fotograferen.

Mijn conclusie op afstand is: geen gordel.

Vastgelogd op 02:14

Terugverwijzen (3 reacties)


vrijdag, 23 januari 2004

Aldus
Als ie nou was ontslagen vanwege z'n achternaam...

"De Aldi heeft een medewerker ontslagen nadat hij openlijk kritiek uitte op zijn werkgever. Chauffeur Willem v.d. Broek gaat zijn ontslag, met de FNV, aanvechten."

Volgens mij hebben we op Nederland 3 nog een documentaire tegoed over het ALDI concern. Die werd na de moord op docent Hans van Wieren vervangen door een documentaire over een schietpartij op een Duitse school.

Vastgelogd op 16:53

Terugverwijzen (5 reacties)

That's the...
Er lijkt, wat betreft de Spirit althans, weer leven op mars te zijn.

"The flight team for NASA's Spirit received data from the rover in a communication session that began at 13:26 Universal Time (5:26 a.m. PST) and lasted 20 minutes at a data rate of 120 bits per second."

Vastgelogd op 15:59

Terugverwijzen (0 reacties)

L
"The L Word" is een of andere nieuwe serie waarover nogal wat de doen is in de VS. Het heeft al zo'n gekuiste naam, dat het niet verwondert dat het over... [drum roll] vrouwenliefde gaat!

Een soort lesbische Sex In The City, naar ik samenstel uit artikelen. De Gaaikema Generator™ ronkt met koppen als "'The L Word' Has Tongues Wagging", bij Fox News.

Opmerkelijk detail is dat de officiële website, die bovenaan staat bij een zoekopdracht op Google, bezoekers weert op basis van hun geografische lokatie.

Gelukkig is daar een simpele oplossing voor: gewoon het linkje van de gecachede pagina openen.

Bovendien zie je ook dat van welke slogan de serie zich bedient: "Same sex, different city." En kijk nou, Jennifer Beals! Pam Grier!

Vastgelogd op 01:12

Terugverwijzen (4 reacties)


donderdag, 22 januari 2004

Oei
Overigens zijn er problemen op Mars. Het karretje liet al geruime tijd niets meer van zich horen, tot het vandaag een bevestiging stuurde dat het een commando had ontvangen.

Het was slechts een bevestiging, geen data. NASA noemt de storing "zeer ernstig".

Vastgelogd op 22:48

Terugverwijzen (0 reacties)

Maestro
Via Lcs een hip NASA programmaatje gevonden, dat je toegang geeft tot allerlei informatie van de Mars-missie.

Wat ik wel koel vind, is dat NASA als een van de eerste reguliere organisaties Bittorrent omarmt als één van de download opties.

Bitwát? Een nieuwige manier om bestanden te distribueren, waarbij elke gedownloade byte ook weer direct aan anderen ter beschikking wordt gesteld.

Door die samenwerking a la Kazaa kun je indrukwekkende downloadsnelheden halen, zonder dat er ergens een zwaar toegeruste server moet staan.

Vastgelogd op 22:37

Terugverwijzen (0 reacties)

Toen
Het is pas 11 jaar geleden dat dit prachtige filmpje door de Canadian Broadcasting Corporation werd uitgezonden, maar het lijkt wel een eeuwigheid terug.

Men sprak nog van "Internet" (zonder "The" ervoor en met een hoofdletter) en er was nauwelijks regulering. Zelfregulering was er wel, zoals blijkt uit de woorden van een geïnterviewde, die zegt dat er betrekkelijk weinig gescholden wordt op Internet.

Kom daar nu nog maar es om. Al met al een fijne nostalgische blik naar de oerknal van het publieke internet.

Het filmpje is onderdeel van een project om archieven van Canadese radio en televisie toegankelijk te maken, waaronder een keur aan technologie-onderwerpen.

Zelf kon ik pas tegen 1994 voor 't eerst (en alleen per e-mail) informatie uitwisselen op 't internet. Pardon: Internet.

Vastgelogd op 18:58

Terugverwijzen (3 reacties)


woensdag, 21 januari 2004

Kleren
Mijn oog viel (verlaat) op een klein relletje in de Verenigde Staten, naar aanleiding van de kerstcatalogus van kledingfirma Abercrombie & Fitch (A&F). De catalogus bevat namelijk vooral blote mensen, in plaats van kleding.

A&F riep na protesten begin december de catalogus terug; reeds uitgeleverde catalogi verschijnen prompt massaal op Ebay. Natuurlijk heeft een brave ziel enkele highlights ingescand.

Dat de catalogus wel erg veel foto's van mannen bevat is niet verwonderlijk aangezien er een homo-erotisch fotograaf is ingehuurd voor de klus. Ya get what ya paid for, blijkbaar.

Het bedrijf hult zich in stilzwijgen, maar wordt door moraalridders aangepakt. Een andere beschuldiging is dat A&F wel erg "blank" adverteert.

Vastgelogd op 22:51

Terugverwijzen (0 reacties)

Telefoon
Vanmiddag stond op de Jansbrug een eenzame man hardop in zichzelf te praten. Soms werd het meer een soort schreeuwen. Het water onder de brug stroomde onverstoord verder.

Sommigen keken verbaasd naar het tafereel. Mensen die wat vaker in de Utrechtse binnenstad rondlopen kijken niet echt op van een in zichzelf pratende zonderling.

Ik bekeek hem eens goed: niet een typische mafketel. Verzorgd gekleed, haar in orde. En een mobiele telefoon aan 't oor. Ah.

Mocht het toestel waar Webwereld over bericht naar Nederland komen, neemt het aantal schijn-psychische gevallen vast enorm toe.

De Sanyo TS41 werkt door via een "Sonic Speaker" vibraties de schedel in te sturen. In de gemankeerde Babelfish vertaling zou je kunnen opmaken dat de menuutjes met de tong te bedienen zijn: "With easy to see menu can tongue operation!"

Maar dat is niet zo. Aan die techniek wordt vast nog gewerkt.

Vastgelogd op 22:03

Terugverwijzen (0 reacties)

Marshall
Ik schaam me dood: ik had nota bene de televisie nodig om me te attenderen op deze trailer. Het was de afsluiting van Film 2004 op de BBC. Magoed.

De film in kwestie is zo op het eerste oog een visuele ode aan Fritz Langs Metropolis en heeft een ouderwets lange naam: Sky Captain And The World Of Tomorrow.

Zoals je in de trailer kunt zien zijn de titels in spannende retro-letters en is zelf de audio hier en daar bewerkt om gedateerd te klinken. Er is nog slechts één release date bekend: 11 juni in de VS.

Vastgelogd op 17:13

Terugverwijzen (0 reacties)


dinsdag, 20 januari 2004

Temp Job
Gedenkwaardige dag: mijn eerste B3TA-postje!

Vastgelogd op 20:51

Terugverwijzen (1 reacties)

Beeld
Hm, daarnet in het Journaal voor 't eerst Heleen van Royen horen spreken. Dat valt toch altijd wat tegen, als je op basis van tekst en promofotootjes een beeld hebt gevormd. Ze blijkt een niet zo'n prettige, nogal nasale stem te hebben.

En eerlijk gezegd vind ik haar commentaar (zie dit videootje, rond 2:20) een nogal slappe onderbouwing voor het om zeep brengen van een an sich succesvolle politieke carrière.

Heeft ze, toen Oudkerk haar in zijn geheimen betrok, verontwaardigd haar tas gepakt? Ze zegt nu stellig dat het niet kan wanneer een wethouder "een broeinest van criminelen" bezoekt. Dan heeft ze toch minstens haar verontwaardiging geuit, vanachter het tweede rondje? Uit de gewraakte column:

"Tjonge," zei ik weer. Mijn vingers jeukten. Ik deed alsof ik typte en zei: "Ga vooral door, Rob. Dit wordt een column."

De voornemen er een stukje over te schrijven zal vast met een grijns zijn aangekondigd. De column eindigt overigens zo dubbelzinnig, dat haar morele high horse in 't Journaal zachtgezegd schijnheilig overkomt:

"Mag een ras-Amsterdamse wethouder geen gebruik maken van lokale diensten? Moet hij onze hoeren het brood uit de mond stoten en uitwijken naar een andere gemeente? Schande! Stap over Tanja’s drempel, Rob. Maak ze gek. Mijn zegen heb je."

Ik neem aan dat van Royen vanaf nu op gordelfuifjes wordt gemeden als de pest. Wie nu nog door toedoen van haar Parool-columns in de problemen komt, heeft het écht aan zichzelf te danken.

Vastgelogd op 20:36

Terugverwijzen (9 reacties)

Bytes
Het klinkt een beetje als gefrituurde vis:

"The International Electrotechnical Commission (IEC), a standards body, is proposing a new set of prefixes to sort matters out. Multiples of 1,024 would be prefixed by kibi-, for example kibibytes. Similarly mebi-, gibi- and tebi- would replace mega-, giga- and tera-."

Overigens deed de IEC die voorstellen al in 1997 en is er (gelukkig) nog bar weinig van gekomen. Gibibytes? Kom zeg...

Vastgelogd op 15:34

Terugverwijzen (4 reacties)

Snor
Het onregelmatig verschijnende Tipp-Ex doet ook aan een stukje onderzoeksjournalistiek.

Vastgelogd op 14:14

Terugverwijzen (0 reacties)


zondag, 18 januari 2004

Nog
In de stroom mp3-spelers op harddisk basis heeft Creative er nu ook eentje in elkaar geschroefd: de NOMAD® MuVo2.

Een mooi en compact ontwerp, vinnik. De speler is er in een 1,5 en 4 gigabyte versie. Even speuren leverde het persbericht op, waar een prijs van 649 (Singaporese) dollar wordt genoemd.

Dat is op het moment van schrijven zo'n 300 euro. [Via Diederik]

Vastgelogd op 21:03

Terugverwijzen (2 reacties)


vrijdag, 16 januari 2004

Dual
Een opmerkelijk idee achter programmaatje MaxVista maakt het mogelijk om, via het netwerk, de monitor aan een tweede PC in te zetten in een dual monitor setup.

Het klinkt als een aardige vondst, maar het lijkt me efficiënter om te investeren in een extra monitor en een videokaart met twee uitgangen. Scheelt lawaai van een tweede draaiende PC en natuurlijk verbruik je ook minder stroom.

Wel handig als je een ouwe laptop hebt liggen waar je niets mee doet. De demo is gratis, het programma zelf kost 50 dollar. Aan 't videootje op de site te zien an sich best een bruikbare oplossing.

Vastgelogd op 20:53

Terugverwijzen (0 reacties)

Voxpopje
Zoals wel vaker is het snel afgelopen met de leukheid van zegswijzen als iedereen zich ervan bedient.

Dus: zullen we weer ophouden met overal w00t op te zeggen? [Maak me overigens geen illusies wat ik straks in het reactieformulier terugvind]

Vastgelogd op 20:20

Terugverwijzen (13 reacties)

Merk toch hoe sterk
Via B3TA een kolderiek lijstje met juiste toepassingen van de merknaam Photoshop. Ehm, excuus: Photoshop®.

Een correct geformuleerde vraag is dus: "Draai jij Adobe® Photoshop® software op Microsoft® Windows XP® of heb je een Apple® MacOS X® versie?"

Vastgelogd op 16:54

Terugverwijzen (1 reacties)

LOTR
Hoe ik er ook weer precies terechtkwam weet ik niet meer, maar bij de kinderafdeling van de BBC leerde ik dat The Lord Of The Rings een aftiteling heeft die een recordtijd loopt: namelijk 9,5 minuten.

Er is nog iets wat erg lang duurde in LOTR (deel 2 en 3*): de film zelf! Ik werd erg onrustig van die wollige taal "ontsteek de bakens van Fnúikend Slæcht!" of die minutenlange melige blikken naar elkaar.

Ik was wel voor Gollum, eigenlijk. En de mooi georkestreerde (vat u 'm, vat u 'm?) matpartijen maakten dan wel weer wat goed, maar ik vrees dat het genre niet aan me besteed is.

[*] Tja, en ik ben pas bij Deel 2 begonnen. Deel 1 heb ik nooit gezien. Dat komt de verhaallijn ook niet echt ten goede. Is iemand zo gek geweest die DVD-box te kopen? Kan ik 'm een keertje lenen?**

[**] Wel handig als ik je ken.

Vastgelogd op 00:09

Terugverwijzen (8 reacties)


donderdag, 15 januari 2004

Camera
Opmerkelijk genoeg heeft de Spirit een naar Aardse maatstaven bescheiden digitale camera aan boord, van 1 megapixel.

De goede kwaliteit van de foto's die Spirit terugstuurt, zit 'm in de gebruikte lenzen en de veel grotere sensoren op de CCD, zeg maar de gevoelige plaat. Die zijn tot vijf vier keer groter dan in een 5 megapixel consumentencamera, bericht MSNBC.

Vastgelogd op 23:54

Terugverwijzen (3 reacties)

Oi veh
Eind 2002 nam Sony concurrent AIWA over en assimileerde het bedrijf daarna.

Sinds een flinke herstructurering en de introductie van een nieuw logo verschijnen inmiddels weer AIWA-producten op de markt. Via AIWA brengt Sony nu haar eerste harddisk MP3-spelers op de markt.

Fotootjes bij het Japanse Impress overtuigen me niet echt van het ontwerp. Vooral de afstandsbediening vind ik lelijk hoekig.

Vastgelogd op 17:55

Terugverwijzen (0 reacties)

Mars
Als we even Bush' gemankeerde poging negeren om als Kennedy te klinken, moet gezegd worden dat die marslanding respect afdwingt.

Vandaag heeft 't Spirit karretje z'n platform verlaten om een beetje rond te rijden. In dit persbericht een prachtige foto van "een blik achterom".

Met een bemande missie naar Mars (of een terugkeer naar de maan) zijn onvoorstelbare bedragen gemoeid, die toch beter op aarde kunnen worden besteed, lijkt me. Mike Peters maakte een gevatte cartoon over de plannen van Dubya.

Voor een fractie van de kosten om mensen op pad te sturen, kan een robot minstens zulk nuttig werk doen.

Vastgelogd op 17:43

Terugverwijzen (4 reacties)


dinsdag, 13 januari 2004

Tsja
Vliegt u deze zomer naar de VS? Dan krijgt u - zonder dat er zon aan te pas komt - van 't Computer Assisted Passenger Prescreening System alvast een kleurtje.

"Once the person's identity is verified, the name is then run through federal law enforcement databases to see if the traveler is a known or suspected terrorist, or has been convicted of a violent felony.

The passengers will then be assigned a security color-coding based on their potential risk to the flight. All passengers will receive a numeric and a color code."

Vastgelogd op 02:31

Terugverwijzen (5 reacties)


maandag, 12 januari 2004

Spul
Nog meer nieuws van die elektronicashow in Las Vegas: een goedkoop aandoende Segway-kloon en Sony toonde een BD-ROM [vertaling] op basis van de Bluray laser... daar past 50 gigabyte op.

Vastgelogd op 22:59

Terugverwijzen (1 reacties)

Scherm
"The first thing all of us thought when we saw this gun camera was 'Better not take that to the airport.'" Meer opmerkelijke camera's (waaronder een van de eersten met OLED-beeldschermpje) vind je hier.

"Wazzda? OLED?", hoor ik u denken. Nou, dat staat voor Organic Light-Emitting Diode en is een efficiëntere techniek voor computerschermpjes. Het stroomverbruik is lager, het contrast beter, de kijkhoek groter en ze zijn ook nog eens goedkoper te produceren dan huidige LCD schermen.

Vastgelogd op 22:49

Terugverwijzen (0 reacties)

What's In A...
Toen ik vanmiddag op weg naar de stad even door de Media Markt liep (voor m'n fix aan warme nieuwe-elektronicalucht) zag ik twee voorbeelden van jammere naamgeving.

Ten eerste was daar de nieuw geopende brasserie Show Pain, die vast weinig Engelstalige klanten zal trekken.

En eenmaal binnen de Media Markt zag ik een Onkyo versterker met Wide Range Amplifier Technology oftewel WRAT. Daar lopen dan vast weer weinig Nederlandstalige klanten voor warm.

Vastgelogd op 22:20

Terugverwijzen (2 reacties)

Oksel
Het lijkt er op dat borstkanker uit een busje kan komen. Wetenschappers vonden de stof paraben in veel tumoren en vermoeden een verband met deodorant, meldt BBC News.

"Their tests suggested the chemicals had seeped into the tissue after being applied to the skin."

Vastgelogd op 21:25

Terugverwijzen (0 reacties)

Elephant
Gus van Sant / 'Elephant'
Dankzij een speciale sneak zag ik gisteren Elephant van Gus van Sant. Een film die je over de schouder laat meekijken met een aantal leerlingen van een doorsnee high school in de Verenigde Staten. Maar, zoals de tagline van de film al zegt: "An ordinary high school day. Except that it's not."

Alex en Eric (overduidelijk gemodelleerd naar Columbine-schutters Eric Harris en Dylan Klybold) zijn twee uitgestoten leerlingen met donkere plannen voor wraak. Als ze de laatste voorbereidingen hebben getroffen en uitzien naar het afschieten van de jocks, drukt Alex zijn vriend op het hart toch vooral plezier te hebben straks.

Van Sant kiest voor lange, ononderbroken scenes met de steadicam. Verder geeft de toepassing van subtiele kleurverschuiving en beeldvertraging de film een bijzondere, magische sfeer.

Je volgt studenten in minutenlange shots die in tijd soms overlappen. Het gebeurt regelmatig dat je dezelfde gebeurtenis uit meerdere perspectieven krijgt te zien. Het toont subtiel hoe leerlingen in totaal verschillende werelden langs elkaar heen leven.

Het totaal ontbreken van een moreel standpunt in Elephant is in de Verenigde Staten door sommige recenscenten bekritiseerd. Het geweld zou veroordeeld moeten worden, maar Van Sant wil daar niet aan.

Niet dat de film geen morele vragen opwerpt: de jongens komen eenvoudig aan hun wapens, spelen gewelddadige computerspelletjes en verder is nog tijd voor een niet onverdienstelijke Für Elise op de piano.

De actie van Alex en Eric wordt op geen enkel moment verheerlijkt. Ze doen het gewoon, zonder dat er een aanleiding voor wordt getoond.

Mensen sterven compleet willekeurig, waarmee Van Sant de gebeurtenissen voor zich wil laten spreken. Een scène die de kiem voor Hollywoodse heldhaftigheid in zich heeft, loopt al even achteloos af.

Dat ontbreken van een moreel standpunt is even wennen. De acteerprestaties lopen uiteen van naturel tot houterig - Elephant is vrijwel zonder uitzondering voor de meeste acteurs hun eerste film - maar de spanningsboog van het onvermijdelijke einde houdt je er tot de aftiteling bij.

De titel verwijst naar de Boedhistische parabel waarin blinde mannen een olifant moeten bevoelen om daarna uit te leggen wat een olifant is. De een voelt de slurf, een ander het waaiervormige oor, weer een ander voelt een slagtand.

Omdat ze elk maar een deel van het onbevattelijke grote beest hebben gevoeld, kan geen van hen vertellen wat een olifant nou precies is.

O how they cling and wrangle, some who claim
For preacher and monk the honored name!
For, quarreling, each to his view they cling.
Such folk see only one side of a thing.

De reguliere releasedate voor Nederland is 19 februari.

Vastgelogd op 18:57

Terugverwijzen (2 reacties)


zondag, 11 januari 2004

Film
"No Actual Europeans Were Harmed In The Making Of This Film" En dat is dan Eurotrip, een komedie over Amerikanen in... nouja, u begrijpt 't.

En ja, ze gaan ook naar Amsterdam. En inderdaad, het hang van clichés aan elkaar.

Vastgelogd op 16:24

Terugverwijzen (2 reacties)


zaterdag, 10 januari 2004

Daar bij...
Uit het rijtje bezienswaardigheden in Friesland (afkomstig van Friesemeren.com)

De Haensmole
Hoek Pikmeer
Prinses Margrietkanaal te Grou

TYPE: spinnekop
FUNCTIE: poldermolen
BOUWJAAR: vermoedelijk 18e eeuw
IN BEDRIJF: ja, maar molen is niet compleet

En een berichtje op Teletekst zojuist:

"Een binnenvaartschip heeft de vorig jaar gerestaureerde watermolen De Haensmole in het Friese Grou volledig verwoest. De schipper van de 85 meter lange tanker voer door een onbekende oorzaak tegen de wal en ramde de molen."

En Nu weet nog te melden: "Na onderzoek door de KLPD kon het schip zijn weg vervolgen." De schade aan de molen is naar schatting zo'n 1 miljoen euro.

Vastgelogd op 15:01

Terugverwijzen (3 reacties)


vrijdag, 9 januari 2004

..
Echt feestelijk voel ik me overigens niet, vanwege een voorval in de familie.

Het voorval in de vroege ochtend betrof een hartritmestoornis dat vervoer per ambulance naar het ziekenhuis nodig maakte. Ik voel me alweer een stuk beter, nu het familielid na diverse onderzoeken weer naar huis mocht.

Wat een dag.

Vastgelogd op 15:33

Terugverwijzen (4 reacties)

Jarig
Vandaag bestaat dit weblog alweer vier jaar. En dat zonder stoppen of zelfs maar een redesign*. De archieven vindt u hier. Stand van vandaag: 1908 stukjes en 2255 comments.

Vier jaar l-rs.org... Tsjee.

[*] De orginele architect van het ontwerp vindt het wel weer eens tijd worden, maar ik houd de boot voorlopig af.

Vastgelogd op 15:30

Terugverwijzen (14 reacties)


donderdag, 8 januari 2004

Sellout
Apple gaat iPod-technologie leveren aan Hewlett-Packard (HP), zodat HP een eigen speler kan maken (de HiPod?). Beide firma's hebben dat op de Consumer Electronics Show bekendgemaakt.

Hoeveel de HP speler straks afwijkt (of lijkt) op de iPod is nog niet bekend. Het ding komt tegen de zomer uit en zal volgens HP "scherp geprijsd zijn".

De overeenkomst houdt verder in dat kopers van HP desktop PC's of laptops iTunes bij het besturingssysteem krijgen meegeïnstalleerd.

Vastgelogd op 21:14

Terugverwijzen (0 reacties)

Document
JB stuurde me een aardig document van het Amerikaanse leger [1,5 MB / Word], in feite een productevaluatie van divers legertuig, in de praktijk getest in Irak.

Het geeft een leesbaar inzicht in slechte schoenen (te heet of met loslatende zolen), onhandige holsters die soldaten dan maar zelf vervangen en wapens waarvan het kogelmagazijn onvoldoende veerkracht heeft.

Opmerkelijkst is een probleem met de Colt M4, dat onder omstandgheden, zelfs met de veiligheidspin aangeschakeld, nog kan afgaan.

Het is niet alleen maar kommer en kwel: er is lof voor het 50 kaliber Barrett Sniper Rifle . In eufemistische bewoordingen wordt verhuld dat het om mensen gaat:

"My spotter positively identified a target at 1400 meters carrying an RPG on a water tower. I engaged the target. The top half of the torso fell forward out of the tower and the lower portion remained in the tower."

Een ander stukje verhaalt over het "uiteenspatten" van het target.

In het document vertellen soldaten verder keer op keer zelf een beter (commercieel verkrijgbaar) product te hebben gevonden dan de army issued variant.

Wat betekent dat de gemiddelde mafketel met wat winkelen beter is toegerust dan het Amerikaanse leger...

Vastgelogd op 20:52

Terugverwijzen (0 reacties)

Post
Kijk, wie solliciteert loopt het risico te worden afgewezen. Maar sommige "dank voor uw belangstelling" brieven zijn dubbel vervelend.

In onderstaand briefje werd gerept over 250 sollicitanten waaruit een selectie moest worden gemaakt. Alle begrip dat men het in de afwijzing bij algemeenheden houdt. En het irritante is wanneer de beoogd werkgever dat vervolgens niet doet.

Dan maar liever niet...

Tsja. Een poging om "zorgvuldig" over te komen draait uit op een schoffering van mijn vaardigheden en een ontkrachting van de afwijzing.

Dus weet u wat? Laat die argumentatie van de afwijzing maar achterwege. De afwijzing is er niet minder vervelend om.

Of besteed er dan minstens voldoende individuele aandacht aan, zodat u zeker weet dat uw argumenten niet op de verkeerde deurmat vallen of in het verkeerde keelgat schieten.

Vastgelogd op 20:23

Terugverwijzen (3 reacties)

Draagbaar
Het regent aankondigingen van portable speelgoed: de iPod Mini, een wat ongelukkig getimede speler van Philips en nu weer iets nieuws van Microsoft: het Portable Media Center.

Bij Microsoft vond ik deze wat mockup aandoend voorbeeld van een PMC-model van fabrikant Creative. Het is een soort videowalkman die draait op een variant van Windows XP.

Portable Media Center

Tijdens zijn openingstoespraak tijdens de Consumer Electronics Show (CES) in Las Vegas ontvouwde Microsoft-topman Bill Gates tevens zijn visie voor de toekomst (van o.a. de Xbox):

"... I'm very, very happy to announce the Xbox Media Center Extender Kit..."

[..]

"... it starts reading the DVD, it searches out for the Media Center PC on the network, it starts what we call a Media Center session and then, boom, the person is back at the Media Center UI with access to their television, their pictures, their videos, their music, all of the great digital entertainment stuff that's on their PC today."

Mensen in the know weten dat een Xbox nu al, tegen minimale kosten, is te transformeren tot een multimedia-bak.

Vastgelogd op 19:53

Terugverwijzen (0 reacties)


woensdag, 7 januari 2004

Hi-MD
Hee, een nieuwe generatie minidiscs, met een opslagcapaciteit van 1 gigabyte, goed voor een kleine 8 uur muziek. Meer info alhier.

Vastgelogd op 23:45

Terugverwijzen (2 reacties)

Film
Dit belooft wat: regisseur James Ivory begint aan een nieuwe film, The White Countess, op basis van een screenplay van Kazuo Ishiguro.

Ishiguro's boek The Remains Of The Day werd in 1993 door Ivory prachtig verfilmd.

Er is nog niet veel over het project bekend, behalve dat het een "Chinese period drama" betreft.

Vastgelogd op 20:08

Terugverwijzen (0 reacties)

Beest
Eerste suggestie van 2004 voor "Woord Van Het Jaar": waaklama. [Via oud-collega Pieter]

Vastgelogd op 15:58

Terugverwijzen (1 reacties)


dinsdag, 6 januari 2004

Ai
Het nieuwe jaar kan slechter beginnen dan met 162 miljoen dollar aan prijzengeld in een Amerikaanse loterij.

Voor een andere, niet nader genoemde vrouw rest een touw op een eenzame zolder:

"Another woman claimed she had the winning ticket, but lost it in the parking lot of where she purchased it."

Vastgelogd op 20:30

Terugverwijzen (0 reacties)

Appeal II
Gelukkig neemt de betovering inmiddels weer wat af... Jobs heeft net - als meest interessante nieuws uit zijn keynote speech een iPod Mini gepresenteerd.

De iPod Mini Familie

Het is een iPod ter grootte van een visitekaartje, met 4 gigabyte flash geheugen harde schijf. In de Verenigde Staten kost hij 249 dollar.

Met de gebruikelijke verneukerij* die ons in Europa te wachten staat wordt dat vast geen 195 euro, zoals dat op basis van de wisselkoers zou zijn.

Ik denk dat het eerder 299 euro wordt: een goede 650 gulden. En in mijn opinie is dat te duur. Pas in april wordt er internationaal geleverd. In de Nederlandse Apple-winkel kan niet worden vooruitbesteld.

[*] Ik besef dat de uiteindelijke prijs ook samenhangt met de geneugten van de Europese Unie...

Vastgelogd op 20:11

Terugverwijzen (9 reacties)

Vrij
Nu meldt dat de militair die ervan werd verdacht een Irakese man te hebben doodgeschoten in vrijheid is gesteld.

De rechter meent dat er "onvoldoende concreet" bewijs is voor opzet. De advocaat van de verdachte zegt "dat er inmiddels ontlastende verklaringen zijn van zowel collega's van de marinier als van Irakezen."

Zou er nog een "sorry" van het Openbaar Ministerie voor hem inzitten?

Vastgelogd op 17:24

Terugverwijzen (1 reacties)

Trust me
Regelmatig kom ik sites tegen waar tijdens het lezen zo'n irritante popup verschijnt, die "grappige of nuttige extra's" aanbiedt, in de vorm van een nieuw muispijltje of commerciële verwijzingen.

Always Trust...

Wat ik mij al geruime tijd afvraag... als je een "Always Trust" vakje aanbiedt... hoe moeilijk kan het voor Microsoft zijn om een "Never Trust" optie te maken bij zo'n certificaat-dialoog?

Vastgelogd op 16:26

Terugverwijzen (1 reacties)

Spirit
Ben ik blij dat ik nog een dertien jaar oud brilletje had liggen van het (zo dacht men toen althans) laatste deel uit de Freddy Krueger serie.

Als gimmick was daarvan het einde in 3D opgenomen en naast een bioscoopkaartje kreeg daarom iedereen zo'n fijne jaren vijftig rood/groene 3D-bril.

Vanwaar dit intro? De marslander Spirit heeft vandaag een nieuw panorama van het marslandschap overgeseind, in 3D. En daar heb je zo'n brilletje voor nodig. Komt die B-film toch nog van pas!

Vastgelogd op 15:03

Terugverwijzen (2 reacties)

Appeal
Mentale notitie: vanavond om 18:00 even de presentatie van meneer Jobs volgen tijdens de Macworld Expo in San Francisco.

De geruchtenmachine ronkte de afgelopen tijd over een goedkope iPod van rond de 100-200 dollar (met een kleinere harde schijf of flashgeheugen) en een soort entertainment center voor in de huiskamer.

Vastgelogd op 12:50

Terugverwijzen (2 reacties)


maandag, 5 januari 2004

Sirene
Ik vond al dat het vandaag om 12:00 stil bleef. Teletekst meldt:

"In de provincie Utrecht en in Noordoost-Groningen loeiden de sirenes door technische storingen zelfs helemaal niet."

Vastgelogd op 19:56

Terugverwijzen (4 reacties)

Pop
Het is een goed teken dat dit soort parodieën op de (echt bestaande) George W. Bush Action Doll weer beginnen te komen.

"G.I. Joke comes with an extra pair of blood-stained hands!"

Vastgelogd op 17:49

Terugverwijzen (0 reacties)

Reis II
Het kan altijd erger dan een transactieheffing: dat de NS een fotootje en vingerafdruk van je wil, voor je de trein in mag.

Hoewel het voorlopig nog niet voor ons geldt, worden reizigers naar de VS vanaf nu op het vliegveld gefotografeerd en gevraagd om een vingerafdruk.

Bij het Department of Homeland Security nog een hele zwik documenten over de nieuwe US-VISIT policy.

Vastgelogd op 16:00

Terugverwijzen (0 reacties)

Reis
De Nederlandse Spoorwegen melden in een actueeltje dat vanaf maart aan het loket een "transactieheffing" van 50 eurocent zal worden gevraagd.

De heffing moet mensen er toe aanzetten om gebruik te maken van de kaartjesautomaten. Wie meer dan een kaartje koopt, betaalt tot €1,- extra.

Ouderen of mensen die vanwege een functiebeperking niet met de kaartjesautomaat overweg kunnen, krijgen de mogelijkheid een ontheffing aan te vragen.

Vastgelogd op 15:55

Terugverwijzen (2 reacties)

Duister
Nouja zég! [Overslaande falsetstem] In m'n referstatistieken ontdekte ik een linkje naar het Belgische seniorweb, alwaar een discussie over spyware.

Indertijd heb ik Cockie, die nogal last had van die rommel, geadviseerd om Spybot Search & Destroy te gebruiken om spyware te verwijderen.

Ik moest even grinniken over de kwalificatie die ene Jozef Van Ingelgem over ondergetekende had:

"Die Lars, dat is een duister geval, je vindt daarover wat op http://l-rs.org/ , maar daar wordt men niets wijzer uit....

Daaruit... ?!?... besluit ik dan: Niet aantrekken!!!"

Waar ik "aantrekken" maar even interpreteer als plaatselijk dialect voor "niet gebruiken".

Lieve senioren uit België: ik ben verre van duister. Waarom leest u niet eens gezellig mijn archieven? Het advies aan Cockie is gebaseerd op ruim zeven jaar ervaring als journalist over internet en computers.

U kunt Spyware Search & Destroy heus zonder gevaar gebruiken. U krijgt mijn erewoord. En als u nog twijfelt vraagt u mijn moeder maar wat voor aardig mens ik ben.

Vastgelogd op 00:44

Terugverwijzen (11 reacties)


zondag, 4 januari 2004

Heet
Opmerkelijk berichtje: vooruitlopend op een nieuwe Intel processor zijn Taiwanese fabrikanten bezig hun moederbord-ontwerpen aan te passen.

De ontwerpers verwachten dat de Intel chip, codename Prescott, straks zo'n 150 Watt verstookt. Toekomstige PC's op basis van die chip dubbelen straks als straalkachel.

Vastgelogd op 21:00

Terugverwijzen (0 reacties)

Weg
Jammer hoor, dat kamikazeweer. Eerst een hele tijd sneeuwen en vervolgens in één nacht de getransformeerde wereld weer afbreken. Het zag er net zo feeëriek uit...

Middernachtelijk besneeuwd Utrecht...

Vastgelogd op 20:49

Terugverwijzen (2 reacties)

Mars
Het door de NASA naar Mars gestuurde karretje Spirit is veilig geland en heeft al diverse foto's teruggezonden, waaronder dit mooie panorama (120 kB) van de directe omgeving waar Spirit is neergekomen.

Meer foto's in de Mars Exploration Rovers sectie van het NASA Jet Propulsion Laboratory.

Het succes van deze missie naar Mars komt op een moment dat Beagle 2, die afgelopen kerst op Mars landde, zo'n beetje is afgeschreven. De Britten feliciteren op de Beagle 2 weblog hun Amerikaanse collega's met de geslaagde landing.

Vastgelogd op 18:27

Terugverwijzen (1 reacties)


zaterdag, 3 januari 2004

Rap
En wij tweakten rustig verder:

Dat kan snéller!

Als ik te zijner tijd de bottleneck van de verwerkingssnelheid van m'n router ophef, komt het met die volledige 8 Mbit snelheid ook wel goed.

Vastgelogd op 22:45

Terugverwijzen (6 reacties)

Oud
Weer een prachtige wedstrijd bij Worth, om moderne producten in een vintage reclamejasje te presenteren.

Vastgelogd op 22:09

Terugverwijzen (0 reacties)

Toekomst
Bob Cringely is een gerespecteerd columnist en chroniqueur van (de ontwikkeling van) de IT-wereld. Hij was op 1 januari wakkerder dan ik, en publiceerde een nieuwe column.

Hij kijkt terug op zijn voorspellingen over 2003 en doet een trits aankondigingen voor 2004. Bijvoorbeeld:

"Microsoft will see opportunity here [de niet-aflatende stroom spam, red.] and propose new protocols to replace SMTP and POP3. They may even offer those protocols as Open Source, but there will be a catch. With Microsoft there always is."

Vastgelogd op 17:21

Terugverwijzen (0 reacties)

Crock II
Echt slim kan ik de actie van Irwin niet noemen, afgaande op de fotootjes bij dit artikel.

Vastgelogd op 17:05

Terugverwijzen (0 reacties)

Crock
De nogal irritante Australische krokodillenjager Steve Irwin doet een variatie op het baby-bungelen van Michael Jackson en overweegt zijn carrière te beëindigen.

"On Friday, Mr Irwin shocked the world by dangling baby Bob inches from the jaws of a 4m crocodile, while feeding the reptile a dead chicken in a live show at his Sunshine Coast park."

Irwin zegt slechts een familietraditie in stand te houden.

Vastgelogd op 15:39

Terugverwijzen (1 reacties)


vrijdag, 2 januari 2004

Raar
Mijn Brother HL-1030 laserprinter vertoont wat kuren: slechte prints met strepen. Ik heb intussen de tonercartridge en het aandrukwiel van de drum schoongemaakt, maar het blijft slecht.

Nu is de HL-1030 alweer een paar jaar oud en is hij intensief gebruikt. Het kan dus kloppen dat de drum (het belangrijkste onderdeel van een laserprinter) aan vervanging toe is.

Rondklikkend kom ik tot een rare conclusie: een nieuwe drum voor mijn printer kost zo'n 130-140 euro. Een nieuwe tonercartridge komt op zo'n 70 euro.

De opvolger van de HL-1030, een splinternieuwe HL-1430, kost rond de 170 euro, bij de meeste winkels.

Vastgelogd op 17:11

Terugverwijzen (3 reacties)

Voorwaarts
Nu het meerdere keren niet is gelukt om contact op te nemen met de marslander Beagle 2, nadert het moment dat ingebouwde beveiligingen in werking treden.

Als de lander nog intact is (hij kan namelijk ook "gewoon" te pletter zijn geslagen) zal Beagle zelf elke tien minuten proberen contact op te nemen.

Naar verwachting treedt die phone home techniek op 5 januari in werking, meldt BBC News.

Vastgelogd op 15:09

Terugverwijzen (0 reacties)

Lenin

(c) Conny Klein / Sony Pictures Entertainment Inc.

Good Bye, Lenin!, de film die ik laatst in fijn gezelschap zag, staat te boek als komedie. De film heeft zeker z'n komische momenten, maar die worden scherp geflankeerd door zulke wrange situaties dat het in de meeste gevallen een kiespijnlach oplevert.

De nostalgische blik over de muur van de geschiedenis is niet blind. Zo opent de film met een paar arrogante beambten van het Ministerium für Staats­sicherheit, die in de sober ingerichte DDR-flat de moeder van hoofdpersoon Alex ondervragen.

Alex' vader is namelijk onder schimmige omstandigheden naar het Westen gevlucht, met achterlating van het voltallige gezin. Moeder Christiane (met een mooie weemoed gespeeld door Katrin Saß) vervalt langdurig in een catatonische staat en komt daar verzwakt, maar met een vurige passie voor de DDR uit.

Als eind jaren tachtig de Deutsche Demokratische Republik op instorten staat en mensen steeds luidruchtiger hun vrijheid eisen, ziet moeder Christiane hoe zoon Alex tijdens een demonstratie wordt afgevoerd door de politie. Ze krijgt ter plekke een hartinfarct en raakt in een maandenlange coma.

Wanneer Christiane ontwaakt en langzaam herstelt, is intussen de Muur gevallen en zijn de DDR, haar idealen en inferieure producten allang vervangen door Westerse varianten.

De behandelend arts meldt Alex dat elke opwinding - met het gevaar van een nieuw infarct - fataal kan zijn. Alex besluit daarop de immense veranderingen in Duitsland voor zijn moeder te verzwijgen en blaast op enkele vierkante meters slaapkamer de DDR nieuw leven in.

Hoe dat precies verloopt, moet je vooral zelf gaan kijken. Want Good Bye, Lenin! is een inventieve en ontroerende film, dat een feitelijk vergezocht idee zo naturel brengt, dat het verbazend weinig moeite kost je in te leven in de karakters.

De filmmuziek is trouwens prachtig en de film zwenkt behendig tussen een soort magisch realisme en realistische documentaire-stijl.

Naast de komische verhandelingen (ondermeer een zoektocht naar een pot Spreewald augurken) zijn er verhaallijnen rond de indertijd verdwenen vader, de ergernis van Alex' zus over het uit de hand lopende project, het verlangen naar de zekerheden van de DDR en gewoon pure Ostalgie.

Vastgelogd op 00:34

Terugverwijzen (0 reacties)


donderdag, 1 januari 2004

Januari
Goed, een weekje te laat... maar toch:

"And since we've no place to go

Let it snow! Let it snow! Let it snow!"

De eerste sneeuw van 2004!

Het sneeuwt hier al een hele tijd. Met de lage temperaturen die zijn voorspeld voor dit weekend zal 't nog wel even blijven liggen. Ik hoop dat jullie net zo'n prettige overgang in het nieuwe jaar hebben gehad als ik.

Nogmaals de beste wensen voor 2004!

Vastgelogd op 19:03

Terugverwijzen (1 reacties)

 
(c) 1999-2007 l-rs.org