|
dinsdag, 31 oktober 2000
Lang leve de ruimtevaart!
Want zonder de technologische vooruitgang die met onze heroïsche sprong naar de ruimte gepaard gaat, stond de moderne man er toch maar mooi alleen voor. Using advanced molding techniques developed by NASA, the varying densities of material can be placed within the product, providing an incredibly realistic result.
(0 reacties)
Statuut, tatuut
Even doorgaan op m'n webstatuut-monoloog: de vraag die beantwoord moet worden is of we journalistieke producties op internet herkenbaar willen maken via een keurmerk (dan moeten we namelijk ook nog eens gaan definiëren wat daaronder valt) òf maken we herkenbaar wat op een site is gezet onder andere dan journalistieke redenen? Dat wil zeggen: gesponsorde stukken, artikelen waarbij de drijfveer commercie is of teksten waarin richting een bestelbutton wordt geschreven... Ik denk dat dat laatste beter is. Dus duidelijk maken in tekst en vormgeving dat het om een commerciële uiting gaat.
Omdat de commercie zo sterk aanwezig is bij webpublicaties (sterker dan bij traditionele media) zou een webstatuut ook dat soort zaken moet regelen. Hoe presenteer je commerciële uitingen? Wat is gewenst, wat kan nét en wat is onacceptabel? Journalisten van de oude garde vinden dat misschien vreemd om zoiets op te nemen in een statuut, maar in de geest van bepaalde marketeers is de journalistieke inhoud klei. Vrij te kneden en te gebruiken als omlijsting. Ik vertrouw niet echt op zelfregulering of 'daar komen we per geval wel uit', want daarvoor blijken de belangen vaak slecht verenigbaar.
Overigens moet ik mijn woorden met betrekking tot ANP@YourSite wellicht verduidelijken. Ik bedoel dus per definitie niet dat @YourSite niet onafhankelijk te werk gaat of zich voor het karretje van een sponsor laat spannen. Daarover is misschien een misverstand(je) ontstaan.
(0 reacties)
zondag, 29 oktober 2000
NVJ
Afgelopen zaterdag naar de vergadering van de NVJ geweest. De sectie internet vergaderde en het bestaande bestuur werd uitgebreid met drie kandidaten. Uiteindelijk werden Erik van Heeswijk (van o.a. Onlijn), Esther Habers (van ANP@YourSite) en Henk Hendrikx (o.a. World Online) gekozen.
De verkiezing van de laatste twee verbaasde me eerlijk gezegd een beetje, omdat ze werken in een omgeving waar de commercie (of in ieder geval de commerciële exploitatie van journalistieke inhoud) de boventoon voert. Hun ervaringen in dat spanningsveld zijn waarschijnlijk nuttig, maar ik hoop van harte dat het niet het te schrijven webstatuut zal kleuren, of anderszins als richtsnoer zal dienen. In de woorden van een van mijn niet gekozen favorieten, Susan Verhey (o.a. Freeler) 'Onafhankelijkheid en commercie hoeven elkaar niet te bijten'. Het is zelfs een voordeel, vind ook ik, wanneer een redactie onafhankelijk werkt.
Hendrikx had niet mijn voorkeur, omdat de redactieformule die hij (in eigen woorden) 'in diverse landen had uitgerold' me niet aanspreekt. En wat World Online presteerde onder Hendrikx' leiding dient voor mij niet als voorbeeldfunctie. Specials waren misschien snel online en redelijk uitgebreid, maar de inhoud oversteeg het Story-gehalte nauwelijks. Te weinig afstand en soms zelfs ronduit sentimenteel. World Online stopt nu zelfs helemaal met het maken van eigen inhoud.
Nouja, laat ik mensen niet beoordelen op hun verleden (in het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst) maar op wat ze voor de internetjournalistiek betekenen. Een statuut voor webredacties is alvast een uitstekend plan. Nog sterker dan in traditionele media voelen webredacties de hete adem van de commercie in hun nek. Iedereen wil originele inhoud, alleen wil bijna niemand er voor betalen.
En áls het dan gemaakt wordt, gaat dat met een eigen redactie (duur) of via inkoop bij contentbedrijven (ook duur). Daarmee is de verleiding groot om er op elke denkbare manier aan te verdienen, al wordt de inhoud gecorrumpeerd door banners, onderhuidse sponsoring of aanschafbuttons onder de tekst (in het geval van boek- of filmrecensies bijvoorbeeld).
Genoeg werk voor het nieuwe bestuur en de werkgroep 'webstatuut', dat blijkt. Tijdens de vergadering ontspon zich een discussie wat er in zo'n statuut moet komen en hoe je journalistieke inhoud onderscheidt van commerciële uitingen. Wat mij zorgen baart is niet zozeer het maken van een goed statuut (dat lukt met deze groep mensen vast wel) maar hoe je deze invoert.
(0 reacties)
woensdag, 25 oktober 2000
Schande
Ik heb hier maar één woord voor, United Pan-Europe Communications:
WANPRESTATIE! Niks hello, i'm chello Beter is: hello, i'm a complete rip-off! Wat dan nog extra irriteert is dat je hier geen abri voorbij kunt fietsen zonder dat daar chello reclames inhangen. Spaar die schurftige reclameguldens uit en steek ze in je netwerk, verdomme!
(0 reacties)
El Cheapo
Ai, slecht nieuws voor types zoals ik. Zoekmachine El Cheapo zoekt tegenwoordig ook op consumenten elektronica!
(0 reacties)
dinsdag, 24 oktober 2000
Domein debilisering
Zou het nou door domeinkapers komen dat er in Nederland geen internetdiensten meer worden gestart met een normale naam? Betaaldienst Twyp, mobiele telefoons via Tutch, arbeidsbemiddeling via Kliq, veilen via QXL en faxen/voicemailen via XOIP.
Ik zie de gemiddelde brainstormsessie wel voor me, waar wordt besloten op een naam die ten eerste registreerbaar is, maar toch ook zeker lekker moet bekken en het liefst letterlijk uitgesproken nog naar iets vaag bekends klinkt. Een stukje herkenbaarheid naar de mensen toe. Heb er nog geen reclames voor gezien, maar het is wachten op de billboards met:
'Stay In Tutch!'
'Niks Opgewarmde Kliqjes, Maar Enthousiaste Herintreders!'
'Twyps, Twyps, Twyps'(*)
(*) Harry Bannink en Annie M.G. Schmidt draaien zich om in hun graf!
(0 reacties)
zondag, 22 oktober 2000
Go With The Flauw
Leuke cartoons en andere grappen op flauw.com (zoals deze, over het groeiende probleem van de poldermaffia). Hoewel het er even naar uitzag, toch niet te deeplinken. How Flauw Can You Go?
(0 reacties)
Daar komen woorden van
Van Dale vernieuwt z'n site en duikt voorlopig achter een onduidbaar IP-adres. Wel mooier dan wat het was, maar ook handiger? De URL's zijn er niet eenvoudiger op geworden.
(0 reacties)
Neer die dollar!
Nee, de kop heeft niets met de situatie in het Midden-Oosten te maken, maar meer met het feit dat ik geregeld zooi in dollars betaal. M'n hosting bijvoorbeeld. Indertijd aangegaan toen je nog fl.1,80 betaalde voor een dollar. Inmiddels staat ie tachtig cent hoger, op fl. 2,60. En $14,95 per maand is dus van fl. 26,91 gestegen naar fl. 38,87. Dus hij moet omlaag, al was het maar omdat ik nog wat rotzooi wil bestellen in de VS. Neej, niet meer bij Amazon, want die hebben het verbruid. De Amerikanen vinden een sterke dollar wel prima, geloof ik (al zijn er ook waarschuwende signalen) maar hopelijk wordt het wat ongemakkelijk als er meer orders worden afgezegd of ingekrompen door de hoge dollarkoers. Zo koopt Denemarken maar drie Hercules transportvliegtuigen van Lockheed, terwijl er vier gepland waren (artikel bij de New York Times, gratis registratie verplicht. Wie weet werkt de 'partners' truc ook nog, waardoor registratie wordt omzeild).
(0 reacties)
Nieuwe kansen, nieuwe lekken
Webloggers ontwikkelen zich onderhand tot klokkenluiders over deepframe problemen en lekke redactiesystemen. Weblogger ontdekt dat hip internetbedrijf Newconomy - dat anderen van de ongekende kansen op internet moet overtuigen - niet de moeite heeft genomen het beheer van de site goed te beveiligen. Voorlopig staat een aangepaste tekst nog online. Bij Weblogger inmiddels ook mirrors van de lekke bestanden. Het gaat dus nadrukkelijk niet om een hack (evenmin zoals dat met Kamerbeek het geval was). Het is gewoon een kwestie van je zaakjes goed voor elkaar hebben. In een ideale wereld hoef ik mijn fiets ook niet op slot te zetten...
(0 reacties)
Druk
Minder logs dan gebruikelijk. Heb last van m'n carpaal tunnel en daarnaast nogal wat te doen (gehad) voor Planet. Daardoor 's avonds niet zoveel zin in surfen - een voorwaarde voor kunnen bloggen. Kom tijdens het werk wel dingen tegen, maar onder werktijd bloggen vinnik niet netjes. Over drie weken naar herfsteditie van de Comdex, de grootste computerbeurs ter wereld. Samen met collega JB van de Planet Multimedia gaan we daar verslag van doen, via een speciale site (nog niet af, link volgt).
(0 reacties)
donderdag, 19 oktober 2000
Dachau Atrocities Haunt WWII Liberator
John Totten bereikte in april 1945 als jonge Amerikaanse soldaat als een van de eersten het concentratiekamp Dachau. Wat hij daar vastlegde zal zich hopelijk nooit herhalen. APB News (blijkbaar nog niet helemaal failliet) maakte vorige maand een aangrijpend artikel over Tottens foto's en zijn ervaringen daar. Gezien het subject matter mogelijk niet voor iedereen. Hm, of juist wel eigenlijk.
(0 reacties)
maandag, 16 oktober 2000
Sikkema
Holy shit! Remco stopt. En onthult zich als de man achter Weblogs, echt niet vet!. Goeie grap! ;) Jammer dat deze logger-van-het-eerste-uur stopt, maar het lijkt er op dat Remco er goed over heeft nagedacht. Hm, de misère in de internetwereld laat ook de webloggers in Nederland niet ongemoeid, lijkt het.
(0 reacties)
zondag, 15 oktober 2000
Don't Sweat It
Het nieuwsprogramma BBC Panorama onthult zogenaamde sweatshops van Nike en kledingmerk GAP. Sportschoenen kunnen blijkbaar ook om andere redenen een onfris luchtje hebben. Uitzending vanavond, BBC 1, om 23:15 (Nederlandse tijd).
(0 reacties)
vrijdag, 13 oktober 2000
Boetedoening
Omdat ik niet op de verjaardag van vriend Gabriël ben geweest, moet ik - als boetedoening en om het weer goed te maken - zijn oude Planet producties linken. Hij werkte indertijd als Sport-redacteur maar vertrok naar Human-i om daar het redacteurschap te verraden, ehm, verruilen om de verziekte wereld van de internetmarketing van binnen te bekijken. Goed, in anti-chronologische volgorde de specials die Gabriël voor Planet Internet schreef: Sint 1997, koning van (tussen) de witte lijnen Maradona, schilder Dali, Picasso en architect Frank Lloyd Wright.
Ohja, en ik heb me ook nog eens niet ingeschreven voor Nokia Game 2000.
(0 reacties)
woensdag, 11 oktober 2000
UPC Radar
Gisteren was er een speciale uitzending van Radar, rond kabelmaatschappij UPC. De service is inderdaad wisselend. Overdag acceptabelish, 's avonds zo goed als niet-bestaand. Omdat ik gisteren niet thuis was, bekijk ik het programma online, vanaf de Radar website. Poetic justice: net congestion...
(0 reacties)
maandag, 9 oktober 2000
XL Special: weblogs
De Weblog special die ik een tijdje terug al noemde is af, en staat online.
(0 reacties)
Gegoogle
Google vindt alvast niks.
(0 reacties)
Nieuwe regiocheck op DVD?
Hoor opmerkelijk nieuws over Warner-Brothers (WB): een Duitse site Area DVD zegt te weten dat WB vanaf eind oktober DVD's gaat voorzien van een Regional Code Enhancement (RCE) waarmee regiovrij-gemaakte spelers moeten worden opgespoord. Een RCE-DVD zou dan niet moeten afspelen op zo'n gemodificeerde speler. De DVD doet dat door meerdere regio's te testen. Staat de speler dat toe, betekent het dat hij regiovrij is (magnie!) en geeft de schrijf een foutmelding en weigert verder dienst. Klinkt een beetje als broodje aap, maar we hebben wel vreemdere dingen gezien. Mijn DVD moet ik met de hand omschakelen tussen regio's. Daarmee zou ik niet in de problemen komen, maar anderen wel. Fraaie quote uit nl.media.dvd : "Oh ja, voor ik 't vergeet: Regio codering is kwaadaardig, puur en alleen om de klanten een poot uit te draaien, en dient vernietigd te worden." [Links et all via Mathieu]
(0 reacties)
vrijdag, 6 oktober 2000
Planeetproject
Geen project van mijn werkgever, maar een poging te documenteren hoe het is om aardbewoner te zijn aan het begin van 't nieuwe millennium. Van 15 tot 18 november kun je vragen beantwoorden op de site van Planet Project. As soon as you finish answering questions on topics ranging from health to religion, sleep to sex, marriage to child rearing, and crime to politics, you can immediately compare your answers to those of others who are answering the same questions at that very moment.
(0 reacties)
dinsdag, 3 oktober 2000
Die trut is buiten
Mooi setje X-Files DVD's. [Via Mathieu]
(0 reacties)
Proost
Cliff en Norm uit de comedy 'Cheers' hebben het opgenomen tegen Host International Inc., dat verspreid over Amerika bij luchthavens cafés beheert die er uitzien als Cheers uit de serie. In de bar staan twee levensgrote robots die verdacht veel op Cliff en Norm lijken. De acteurs die ze al die tijd hebben gespeeld (John Ratzenberger en George Wendt) vinden dat hun copyright wordt geschonden. Paramount Pictures, dat Host International een licentie op het gebruik van Cheers heeft gegeven, vindt van niet - en dat het auteursrecht op de karakters bij hen ligt. De robots heten in de bar overigens 'Hank' en 'Bob'. Met wat gegoogle vond ik nog iets wat met de zaak te maken heeft.
(0 reacties)
maandag, 2 oktober 2000
Anti
Ceci n'est pas une weblogue.
(0 reacties)
zondag, 1 oktober 2000
Kleine Wereld
Het weblog van Albert komt even uit winterslaap en met een koel linkje bovendien: een zoekmachine voor .nl domeinnamen!
(0 reacties)
RO(F)L
Hm, Radio Online had een lange uitzending, gewijd aan kabelinternet. Zoals te verwachten ging het vooral om de tegenvallende snelheid, de slecht bereikbare helpdesk en de achterhaalde modemtechniek van Casema. Ohja, en Hermelijn van der Meijden van het blad Connexie kwam vertellen dat er zoiets bestaat als SMS (Short Message Service). Zucht, waar is eindredactrice Marike Popma gebleven? Altijd haar onderwerp goed voorbereid, krachtig en een prettig bitchy stemgeluid, corrigeerde de presentatoren nog wel eens "Zoals ik al zei..." of "Als ik even mag uitpraten..." Weg! Nu zitten we weer opgescheept met het schorre Leids-gymnasium-geluid van de hoofdredactrice! Grbml... Ik wil Popma terug!
(0 reacties)
| |