Als het leven geen zin heeft, dan máákt het maar zin!  

 [GREED]
  gizmodo
  engadget

 [L-RS]
  home
  archief
  zoeken
  cam ß
  e-mail
  b3ta
  stats
  smakelijk

  

 
woensdag, 4 februari 2009

Ruis
YouTube maakt - in opdracht en ter paaiing van platenmaatschappijen - jacht op auteursrechtelijk beschermd audiomateriaal in video's. Dat gaat ver en ook regelmatig mis: zo zijn video's zonder weerwoord verwijderd van mensen die enkel een liedje zóngen, bericht de Electronic Freedom Frontier*.

YouTube is een fantastische vindplaats van muziek, grappige filmpjes, amateurproducties vreselijk en fantastisch en overwachte inzichten. Het heeft mij al meerdere keren op het spoor gezet van goede, voor mij onbekende muziek en films. Die ik vervolgens in plaatselijke winkels of online bestelde.

Funktuall, een aanstekelijk enthousiaste discjockey die ik al een tijd volg en wiens video's kijkers bijscholen in goede funk, ziet het eveneens met zorg aan.

Muziek die op de plank ligt raakt en bereikt niemand. Mensen plakken muziek onder video's, zingen deuntjes na of rippen stokoude clips van vhs of betamax omdat ze het willen delen. Niet uit commercieel oogpunt, want er is geen verdienmodel voor gewone gebruikers.

En zoals het ontelbare jaren is gegaan met reguliere muziekdownloads, weet de vermaakindustrie niets anders te bedenken dan afsluiten van aanbieders, verwijderen van video's of (de nieuwste vondst) audio uit de video strippen.

Een onderzoek naar de effecten van al deze gratis exposure is er eigenlijk niet, afgezien van deze recente Nederlandse studie naar (il)legaal downloaden.

*: skip even naar 1:14 in deze The Simpsons-aflevering voor een mooie, helaas erg toepasselijke auteursrecht-grap.

Vastgelogd op 18:20

Reacties

Commentaar achterlaten

Naam:


E-mailadres:*


URL:*


Commentaar:


Vergeet me niet

* - optioneel 
(c) 1999-2009 l-rs.org