Als het leven geen zin heeft, dan máákt het maar zin!  

 [GREED]
  gizmodo
  engadget

 [L-RS]
  home
  archief
  zoeken
  cam ß
  e-mail
  b3ta
  stats
  smakelijk

  

 
woensdag, 20 december 2006

Platzak
Vorige week vrijdag verscheen stilletjes het Financial Report of the United States Government, waarin het Amerikaanse ministerie van Financiën tot een opmerkelijke, maar niet geheel verrassende conclusie komt: het land is blut.

In ambtenarentaal heet het dan:

...it seems clear that the nation’s current fiscal path is unsustainable and that tough choices by the President and the Congress are necessary in order to address the nation’s large and growing long-term fiscal imbalance.

Bij de Financial Sense University (geen idee of dat een echte universiteit is trouwens) wordt het rapport nader besproken. De huidige Amerikaanse schuld is ruim 8,5 biljoen dollar, waardoor elke Amerikaan bijna 29 duizend dollar in het krijt staat. Sinds Bush aantrad is het tekort zo'n 2,5 biljoen gegroeid.

Vastgelogd op 22:35

Reacties

Tja, dat was te verwachten met een $ 3 miljard per maand kostende Irak-oorlog. Of is dat bedrag inmiddels al veel hoger?

Overigens had Tegenlicht vorig jaar een interessante, verontrustende en nu akelig realistische documentaire, De dag dat de dollar valt:

http://www.vpro.nl/programma/tegenlicht/afleveringen/24877874/

pEtEr - 20/12/2006 om 23:13:48

Luister ook eens naar dit interview, opmerkelijke overeenkomsten met het oude Britse koninkrijk. Allebei blut en hup, oorlog voeren.

http://www.financialsense.com/Experts/2005/Engdahl.html

Diederik - 21/12/2006 om 14:54:08

De auteur heeft wel gelijk, maar hij overdrijft, en redeneert niet goed.

Bij ongewijzigd beleid en ongewijzigde belastingen wordt de vergrijzing heel duur, en daarom zal het beleid vroeger of later gewijzigd moeten worden. Vroeger wijzigen is goedkoper dan later. Tot zover heeft hij gelijk. Uit het originele rapport:
"The cost of Social Security and Medicare together will nearly triple as a percentage of the U.S. economy, growing to 17 percent."

Het is verdedigbaar om dat unsustainable te noemen, zeker als je uitgaat van gelijkblijvende belastingtarieven. Wat je echter niet moet zeggen is: "The US is insolvent." Dat zou pas zo zijn als die 17% ook echt niet met belastingen op te brengen is.

Tot die 17% komt het ook niet, just omdat het beleid wel veranderd wordt voor het zover is. En daarom is er ook niet zoveel reden tot paniek.

----

Zie ook:

http://www.sargasso.nl/archief/2006/12/19/meer-slecht-nieuws-voor-de-dolende-dollar/

Kristian - 21/12/2006 om 21:24:27

Commentaar achterlaten

Naam:


E-mailadres:*


URL:*


Commentaar:


Vergeet me niet

* - optioneel



 
(c) 1999-2009 l-rs.org