Als het leven geen zin heeft, dan máákt het maar zin!  

 [GREED]
  gizmodo
  engadget

 [L-RS]
  home
  archief
  zoeken
  cam ß
  e-mail
  b3ta
  stats
  smakelijk

  

 
donderdag, 12 januari 2006

Mak
Goed, omdat het met Apple nog niet allemaal is afgerond, mag ik er nog steeds over praten.

Het geld van de PowerMac is al wel een tijdje geleden overgemaakt en nu heb ik met Executive Relations contact over een redelijke genoegdoening voor de dramatische afgelopen periode.

Dat krijgt zijn vorm in hardware (denk aan meer geheugen en/of betere videokaarten), software of de onvermijdelijke muziekspeler. Nu er een paar nieuwe computers zijn geïntroduceerd viel mijn oog op de nieuwe 20" iMac.

Eigenlijk had ik gehoopt dat Apple een Mac mini op basis van de Intel-processor zou uitbrengen. Maar goed. Ik heb geen zin om een G4-mini te kopen, die op de keper beschouwd pas écht verouderd is.

Apple ER stelt dat ik eerst de iMac in z'n meest uitgeklede vorm moet bestellen, waarna het geheugen wordt bijgewerkt en de videokaart opgevoerd. Nu is dat laatste bij de iMac geïntegreerd, dus die moet ik vooraf selecteren en betalen, waarna ik een refund krijg.

Goed. Nu kom ik op die manier tot een machine van 1879 euro. Nu heb ik ook een super-pc samengesteld (op basis van de 3 GHz Pentium D) met sloten geheugen, een grote harde schijf, geavanceerde videokaart en een stille, redelijk fraaie computerkast.

Die kost 1200 euro. Nu dan, de grote vraag waarmee ik worstel... Is OS X me bijna 700 euro waard? Omdat ik het werkelijk niet weet, leg ik het maar even de hive mind van m'n lezers voor.

Ik verwacht natuurlijk een paar geijkte en voorspelbare antwoorden die voorbijgaan aan het reusachtige prijsverschil... Maar als het een beetje inhoudelijk zou kunnen, graag.

Volgende week ga ik in Bunnik tijdens een persconferentie nog even aan de Intel-Macs zitten, wie weet dat dat verheldert. En ik houd de komende periode ook Maxxuss in de gaten, want de officiële 10.4.4 OSX86 staat natuurlijk op het punt gekraakt te worden.

Vastgelogd op 20:36

Reacties

Hier komt het eerste cliché: Windows Vista komt er aan en dat zal met gemak op die 3 GHz Pentium D draaien. Van de beta versies die ik tot op heden heb gebruikt ben ik ontzettend onder de indruk. Zowel de userinterface als onder de motorkap is Windows drastisch veranderd.

Maar tsja... Win of Mac... het blijft altijd een discussie die niemand op feiten kan winnen (IMHO). Emotie speelt tegenwoordig een te grote rol in deze discussie, maar als jij daar 700 euro van afhankelijk maakt dan wordt het een stuk makkelijker kiezen.

//Rutger - 12/01/2006 om 21:49:34

Stel je twee groepen voor: een groep met geavanceerde pc bezitters en een groep met macs. Waar zou je dan bij gaan staan? :)

Dirk - 12/01/2006 om 22:43:48

Zelfs vanuit mijn standpunt (jáááren op allerlei Windows-versies gezeten, en nu als Mackeraar onbegrijpelijk veel meer productiever) is €700 veel geld. Toch zou ik voor een iMac gaan - maar ja, ik heb dan ook niet zo'n lijdensweg als jij achter me. Het hangt er denk ik vanaf hoe je OSX hebt beleefd, dus even afgezien van de hardware ellende. Als het OS voor jou net zo'n plezierige handschoen was als voor mij, zou ik toch nog eens Apple overwegen. Als het voor je gevoel weinig uitmaakte, kun je dat geld beter besteden aan zaken die wél hun significante sporen in je welbevinden achterlaten. Zoals uitgaan met vrienden, rondjes tijdens weblogmeetings...

Gert Jan - 12/01/2006 om 23:02:13

In de vergelijkingen met PCs kom je meestal op een paar honderd euro verschil uit inderdaad, die ik meestal goed praat met 'daar krijg je ook wat voor'. Die paar honderd euro is OS X ook dubbel en dwars waard, maar in jouw geval is het wel wat meer dan een paar honderd euro.

En Windows schijnt ook geld te kosten, al heb ik geen flauw idee hoeveel. Als Open Source fan, ben ik er niet echt meer toe te brengen Windows te gebruiken, zeker niet aangezien er goede alternatieven zijn.

Hoeveel lekkerder ik OS X ook vind werken, hoe blij ik ook ben met het uiterlijk en de applicaties die erop draaien (Keynote, Quicksilver, Adium, Netnewswire, Light Room + Aperture) dat is allemaal vast na te apen onder windows (of Microsoft jat het erbij in de volgende versie) en het blijft subjectief.

Wat overblijft is een keuze die berust op gevoel, smaak en life style. Veel wijsheid toegewenst.

Alper - 13/01/2006 om 0:01:48

Wat veelal vergeten wordt in dit soort discussies zijn de 2e hands prijzen, die iMac is duurder dan de PC in aanschaf maar voor die Mac krijg je weer meer terug als je m verkoopt, Mac's houden langer hun waarde.

http://www.tweedehandsmac.nl/classifieds/classifieds.lasso?s=nl&&sf=c

Ik heb al verschillende keren m'n Powerbooks voor een goede prijs kunnen verkopen.


Martijn E - 13/01/2006 om 8:55:45

Eh, misschien een malle vraag. Je voor die 1200 euro een volledig opgepimpte machine met toeters en bellen; heb je er dan ook een prettig beeldscherm bij? In mijn achterhoofd jengelt het idee dat je die wel bij je Appeltje mee krijgt.

Paul - 13/01/2006 om 9:17:24

@Paul: dat bedacht ik me gisteravond bij het tandenpoetsen ook. En inderdaad, dat slaat wel een gat in de 700 euro prijsverschil. Ik heb al een goeie monitor, een van de redenen dat ik het zo jammer vind dat er geen Intel-mini is uitgekomen.

Lars - 13/01/2006 om 9:42:23

Ben zelf twee jaar geleden overgestapt van Win naar een Mac. Met veel video monteren kan ik wel zeggen dat ik een systeem behoorlijk uitwoon. En dan valt me vooral op dat de MAc naar twee jaar nog steeds soepel draait, terwijl een pc naar een klein jaar toch echt een dag werk vraagt met opnieuw installeren, omdat de boel traag en foutgevoelig wordt. Daarnaast werd ik in het verleden na anderhalf jaar ongeduldig van een pc, aangezien de hardware snel verouderd. Nu monteer ik nog net zo vrolijk op mijn G4, heb niet het idee dat ie al aan vervanging toe is.

Ik snap je twijfel na je aanvaring met Apple, en het prijsverschil is flink, maar ik heb er nooit spijt van gehad. Integendeel

Franz - 13/01/2006 om 10:17:33

Die tweede monitor van je maakt de iMac alleen maar interessanter. Gewoon aansluiten en hopla: tweemaal zoveel bureauruimte - ideaal! Als je diezelfde luxe bij je Windowsconfiguratie zou willen, ben je opeens een stuk duurder uit... ;-)

Gert Jan - 13/01/2006 om 10:58:07

Als je na je ervaringen met de Mac nog steeds overweegt om meer dan 50% extra uit te geven aan zo'n ding, moet je wel een grote fan zijn - of niet goed wijs.
Als je jezelf indeelt in de eerste categorie, dan zou ik zeker voor de Mac gaan. Je bent dan na een paar maanden al die extra 700 vergeten, maar hebt er nog iedere dag plezier van (als je niet nog zo'n maandagmorgenversie krijgt).
Als je jezelf niet als grote fan beschouwt en dus in de tweede categorie plaatst, dan is het volgens mij tijd om uit je roes te ontwaken en gewoon een dell of zo te bestellen.

Bart - 13/01/2006 om 11:04:33

Bedenk ook dat eerste versies van Apple producten vaak ook gebukt gaan onder kinderziektes. Zeker de iMac G5 had behoorlijk wat maandagmorgen modellen, en het is afwachten hoe dat bij de iMac Intel gaat uitpakken.
Dan is dus de vraag is zo'n zelf samengestelde super-pc net zo betrouwbaar als een nieuw Apple product?

Zelf ben ik de andere kant op gegaan. Tijdens de studie met macjes gewerkt (we hebben het over system 7 tijden), nu beroepsmatig tussen de Windows bakken.

Arthur - 13/01/2006 om 11:49:37

Ellendig is ook dat voor dingen als Adium, QuickSilver, Spotlight, Exposé en widgets onder Windows eigenlijk geen alternatief is.

Lars - 13/01/2006 om 12:23:23

hmm,ik ben nu plots heel blij dat ik studente ben en dat er een server is op mijn school waar we semi stiekem alle software kunnen downloaden (incl. OSx)

Glenda - 13/01/2006 om 12:24:48

Vergeet ook niet de vreugde van het op de kast jagen van de hordes gehersenspoelde Macolieten als je toch voor een intel of AMD bak gaat.

(En waarom inderdaad een Pentium D nemen als er veel goedkopere en snellere AMD alternatieven voorradig zijn?)

Philip - 13/01/2006 om 15:19:36

Lars, 19" CRT-schermen kunnen echt niet meer in 2006. Ook al zijn ze van een kwaliteitsmerk.

Albert - 13/01/2006 om 20:05:10

Eenentwintig inch, heer Albert. Eénéntwíntíg!

Lars - 13/01/2006 om 23:19:36

M'n vrouw staat te popelen om te vertrekken, dus helaas ontbreekt me de tijd om alle reacties te lezen, maar na het zien van de 2006 Keynote wil ik, reeds in bezit van een schemerlamp iMac en 1Ghz PowerBook, ook aan de nieuwe :) Ik stel voor dat je de Keynote kijkt en je laat betoveren door Jobs' gladde praat, en Apple gladde software.

http://macworld.apple.com.edgesuite.net/mw/index.html

Alex - 14/01/2006 om 12:15:29

Voor:
- Een volledig geïntegreerde snelle, nette en stille machine.
- Nu ik een paar weken tegen mijn Cinema Display aan heb gekeken, vraag ik me af waarom ik nog zo lang een CRT heb gebruikt (ja, ook een grote). Als je toch nog je 21" wil gebruiken, is dual monitor nutuurlijk een hele fijne optie.
- Geen Windows maar MacOS!

Tegen:
- De intel iMac is een revisie A machine. Ik vrees wat kinderziektes met het platform, al bestaat het basisontwerp al een tijdje in een andere vorm natuurlijk. De Rev A iMac G5's hadden bijv. hitteproblemen. Blijft de X1600 GPU in de intel iMac wel koel genoeg, ik zeg maar wat.
- Door het gebrek aan interne uitbreidingsmogelijkheden doet de externe harde schijf die je op een gegeven moment nodig hebt de geïntegreerde oplossing een beetje teniet.
- Hoe lang moet je nog wachten op universal binaries van je favoriete apps. Rosetta is 'snel genoeg', maar ik zou er niet de hele dag in willen photoshoppen.
- Ik denk dat over een maand of twee a drie het Mac-landschap er weer heel anders uitziet. Dan krijg je misschien spijt van de iMac die je nu zou kiezen.
- Geen Windows maar MacOS!

Als je niet 100% overtuigd bent van een intel iMac, zou ik het niet doen. Als je een toch echt een Mac wil, zou ik een paar maanden wachten op het model dat je wel wilt.

Voor mezelf ben ik er wel uit. Zoals het er nu uitziet, wordt mijn volgende pc een intel MacMini met een Infrant ReadyNAS X6. Ik ben inmiddels als de dood om mijn foto's te verliezen. http://www.infrant.com/products_ReadyNAS_X6.htm

alex - 15/01/2006 om 18:20:53

alsof vista "plakkertjes" vrij zou zijn, ik ben bang dat je ook daar wekelijks allerlei patches, plakkertjes en andere ongein moet installeren.
wil je ook steeds trojans, virussen, rootkits en andere ellende bevechtenen je hd steeds opnieuw moet defragmenteren moet je vooral windows nemen. lekker kutten om de (grafisch lelijke) boel aan de gang te houden. en je loopt ook nog eens lekker met de grijze massa mee.

wil je zorgeloos werken en nog mooi en lekker ook moet je osx nemen, maar dan wel op de mooie apple hardware natuurlijk, inderdaad misschien nog heel even de intelmacs aanzien, ik hoop dat binnenkort ook de desktop "aluminium" g5 aan de beurt is voor een dualcore intel update...

fred - 16/01/2006 om 7:52:47

eh http://www.transbuddha.com/mediaHolder.php?id=1349

Dirk - 19/01/2006 om 22:06:12

http://www.webwereld.nl/articles/39396

fred - 20/01/2006 om 12:58:12


http://news.bbc.co.uk/2/hi/technology/4609968.stm

;)

Lars - 20/01/2006 om 15:20:24

Commentaar achterlaten

Naam:


E-mailadres:*


URL:*


Commentaar:


Vergeet me niet

* - optioneel



 
(c) 1999-2009 l-rs.org