Als het leven geen zin heeft, dan máákt het maar zin!  

 [GREED]
  gizmodo
  engadget

 [L-RS]
  home
  archief
  zoeken
  cam ß
  e-mail
  b3ta
  stats
  smakelijk

  

 
woensdag, 23 maart 2005

Weg
Ah, De Graaf trekt zijn conclusies en stapt op. Hoewel alle regeringspartijen hun best deden om de schuld bij de PvdA te leggen, leek het mij op een drammerig en slecht gepland voorstel.

Wie zat er op dit moment, in dít Nederland vredesnaam op zo'n bestuurlijke verandering te wachten? We hebben hier momenteel wel wat anders aan ons hoofd, dacht ik zo. Fokke en Sukke hadden het een paar weken terug al door.

D66 haalde eerder vandaag verongelijkt weer es het verwijt van de achterkamer van stal én deed aan een verbluffend staaltje omgekeerd redeneren:

"Uiteindelijk kwam het gewoon neer op een keuze voor democratie of voor achterkamer. Dat de modernisering van de PvdA door Wouter Bos zó weinig voorstelt had ik echt niet verwacht. Ik vraag mij dan ook af wat dit betekent voor zijn positie."

Pfrt! Jammer dat niet het hele kabinet verdwijnt, ergens. Hadden we mooi én tegen de Europese grondwet én voor een fris nieuw Nederland kunnen stemmen.

Vastgelogd op 21:31

Reacties

Wat is er dan tegen de Europese Grondwet?

Zerocool - 23/03/2005 om 22:19:34

Daar komen nog postjes over. Maar, de vraag is eigenlijk... wat is er vóór de Europese grondwet?

Lars - 23/03/2005 om 23:05:20

Wat er vóór de Europese grondwet is? Dat we een definitie krijgen van wat Europa nou eigenlijk is. Het is een afbakening, en ja, een compromis en vandaar dat het zoveel bladzijden zijn.
En is 'Europa', als een supranationaal samenwerkingsverband, een al dan niet protostaat, een goed idee? Ik denk het wel, vooral omdat de alternatieven wat minder goed kunnen uitpakken. (Zie link)

En qua compromis: Als jullie, oh tegenstanders, de Nederlandse grondwet ter stemming voorgelegd hadden gekregen, wat hadden jullie dáárvan gevonden?

Philip - 24/03/2005 om 1:06:21

@Philip: en dat vraag je aan een volk van notoire klagers?

Richard - 24/03/2005 om 2:20:00

@Philip: "Dat we een definitie krijgen van wat Europa nou eigenlijk is." Ja en, dat is een stukje tekst op een papiertje. Da's niks waard wat je nodig hebt zijn plaatjes van Amerikaanse presidenten of van architectuur stijlen op papiertjes (http://mjr.iki.fi/texts/patentfund)

Voor het eerst krijgen we als burgers de vraag voorgelegd wat we van het europeesche integratie proces vinden. Tegen dus.

Nog een reden om tegen te stemmen: Andere landen waar de bevolking in een referendum tegen een EU voorstel stemde kregen daarna concessies om de bevolking in een volgend referendum toch maar voor te laten stemen. Ik ben bang dat dat de huidige regering niet lukt, maar misschien valt hij spoedig. En zo is mijn commentaar weer on-topic.

Toni - 24/03/2005 om 10:09:12

@Richard: Dat was dus ook een rhetorische vraag :-)
@Toni: De bedoeling is, geloof ik, de 'democratie' enigszins te versterken. Ik twijfel er niet aan dat de door jou aangevoerde methode met vrolijk-gekleurde papiertjes ook werkt, maar dat doet het overal, is niets typisch Europees, en dat het in .nl niet anders is weten we sinds de diverse bouwfraudes ook wel weer.
Ook: Dat 'wij burgers' 'dus' tegen de Europese integratie zijn lijkt me een lastig punt. 'Iedereen' wil bij de appie z'n Spaanse sinaasappels goedkoop hebben, en in Frankrijk en Tsjechië op vakantie kunnen zonder al te veel gedoe. Ook kan niemand zich meer voorstellen hoe het is om gewapende ruzie met de buren te hebben, en dat blijft ook een vet voordeel van die integratie. Integratie heeft heel erg grote voordelen, maar grotendeels onzichtbaar. En om dat duidelijk te maken aan de het grote publiek, notoire klagers, lijkt me erg lastig.
En tegen Europa stemmen omdat je tegen je eigen regering bent: Dat zijn absoluut niet dezelfde dingen. Ik mag vreselijk hopen dat dit kabinet tijdig het loodje legt, dan zal het referendum dáár in ieder geval niet over gaan.

Philip - 24/03/2005 om 11:02:15

@Philip: Hoe groter de bevolking hoe lastiger het wordt om die democratisch te besturen, het is al moeilijk om 16M mensen democratiesch te besturen, meer dan 100M lijkt me onmogelijk. In de EU zitten we nu op een dikke 300M met het idee om naar 400-500M te gaan, dat is per definitie een ondemocratische ontwikkeling.

De "grondwet" wil van de europeese commissie een soort super regering maken. Dat clubje doet nog niet eens een poging de schijn op te houden democratisch te zijn.

Wat betreft handelsovereenkomsten, hebben we daar echt zo'n ingewikkeld burocratisch systeem voor nodig? Ik ben naar Tjechie op vakantie geweest, toen n het nog geen EU land was, dat was minder goede dan een reis naar EU land GB.

Gewapende ruzie met buren is alleen interessant als je arm bent. Anders is het economisch gewoon niet de moeite waard. Ook de VS en Cannada hebben en Australie en NZ hebben al heel lang niet met elkaar geknokt, zonder dat daar een enorme bureaucratie voor nodig was.

Het voordeel van een europsche regering en parlement boven een aantal verdragen die nationale regeringen onderling afsluiten zie ik niet.

Toni - 24/03/2005 om 12:30:33

Een "fris nieuw Nederland" klinkt trouwens als a "brave new world"

Albert - 24/03/2005 om 13:28:46

@l-rs: Wat is er voor de Europese Grondwet?? Er is simpelweg geen alternatief. Wat moet Nederland zonder een sterk en verenigd Europa? Zowel economisch als politiek? Een verdeeld Europa slaat nu al 10 jaar lang de plank mis, dus het wordt tijd dat men wat vaker op een lijn gaat zitten, en dat gaat inderdaad met geven en nemen. Ik heb nog weinig fouts kunnen ontdekken in de tekst, of je moet me dat kunnen aanwijzen, ik wacht af ;-)
http://www.grondweteuropa.nl

Zerocool - 24/03/2005 om 16:04:00

Europa slaat al veel langer de plank mis. Daarom vind ik het een raar idee dat in jouw ogen het logisch vervolg en enige alternatief méér integratie moet zijn. We kunnen het prima bij economische samenwerking houden/terugkeren, lijkt me.

Die hele megastaat-gedachte, dat 'Het Europese Project' lijkt te zijn verworden, vind ik niks.

Begin jaren negentig, toen hing er nog belofte in de lucht en was ik enthousiast over wat de EU zou kunnen worden.

Maar de EU is duur, incompetent en impotent gebleken. En dat blijft het, met of zonder een grondwet.

En als je roept "maar door die grondwet wordt het juist anders!" dan benijd ik je om het enthousiasme dat ik niet meer voor Europa kan opbrengen.

Lars - 24/03/2005 om 18:32:51

Commentaar achterlaten

Naam:


E-mailadres:*


URL:*


Commentaar:


Vergeet me niet

* - optioneel



 
(c) 1999-2009 l-rs.org