Buß und Reu...
Dat dit mijn eerste jaar moet worden dat ik niet meedoe met of luister naar een uitvoering van de Passie. Maar vertel verder? Wat was de setting? Toch geen countertenor hoop ik?
Kor - 20/03/2005 om 12:05:05
Hier in Enschede volgens mijn familie wel; kennelijk ben ik niet de enige die dat lelijk vind.
Ik ben niet geweest; ik heb in Oldenzaal de afgelopen jaren Jan WIllem de Vriend in de PLechelmus meegemaakt, die op het laatst zo snel dirigeerde dat het orkest het koor niet meer kon bijbenen of andersom.
Hemeltergend.
Arthur - 21/03/2005 om 15:44:54
@Kor: toch wel een counter-tenor, maar een goeie, gelukkig. Verder Peter Kooij (bas) en Japanse solisten Yukari Nonoshita (sopraan), Makoto Sukarada (tenor) en een evangelist uit Duitsland. En dan een uitstekend orkest met een Masaaki Suzuki die er wel zin in had.
Lekker ook wel om eens in een concertzaal te zitten, in plaats van mee te lijden in een kouwe kerk.
@Arthur: de meeste counter-tenoren en jongenskoren lust ik ook niet echt graag. Ik zoek altijd goed uit in welke context de Heiland gespijkerd wordt. :)
Lars - 21/03/2005 om 21:46:12
Ik ging vroeger met mijn vader mee naar de Concertgebouw-uitvoering. De dirigentennamen zullen jullie jonkies niet veel zeggen, maar Anthon v.d.Horst scheelde een half uur met Piet van Egmond! Bij de laatste was het slotkoor loodzwaar en dramatisch, hetgeen mij als kind altijd zeer bedroefd naar huis deed gaan. Vervuld van het lijden, zal ik maar zeggen......
els - 22/03/2005 om 1:00:49
De eerste Mattheus die ik op LP hoorde (in de jaren '70 als klein kruimeltje) is een uitvoering onder leiding van Anthon van der Horst! Dat blijft voor mij de oer-Mattheus, en ik heb hem nog steeds.
Een nog oudere uitvoering die ik op lp heb is de vooroorlogse uitvoering onder leiding van Willem Mengelberg (die het presteerde een piano mee te laten spelen).
Arthur - 22/03/2005 om 9:41:57