Als het leven geen zin heeft, dan máákt het maar zin!  

 [GREED]
  gizmodo
  engadget

 [L-RS]
  home
  archief
  zoeken
  cam ß
  e-mail
  b3ta
  stats
  smakelijk

  

 
maandag, 3 november 2003

Shalom
De Europese Unie heeft onlangs een enquête laten uitvoeren onder ruim 7500 burgers. Per telefoon werden aan hen diverse vragen voorgelegd over de huidige internationale situatie.

Een van de opmerkelijke resultaten van het onderzoek is dat Israël door 59 procent van de ondervraagden als gevaar voor de wereldvrede wordt gezien. Ze plaatsen Israël zelfs nog voor landen als Iran en Noord-Korea, aldus het eindrapport [in .PDF van 3,5 MB - opent in nieuw venster]

"In all Member States (with the exception of Italy) the majority of citizens believe that Israel presents a threat to peace in the world with “yes” results as high as 74% in the Netherlands and 69% in Austria."

Nederland scoorde sowieso hoog op de wantrouwfactor, want ook Afghanistan, China, India, Irak, Libië, Pakistan en Syrië werden door de Nederlandse ondervraagden het vaakst genoemd als gevaar voor de wereldvrede.

Dat Israël in dat illustere rijtje wordt genoemd is daar in het verkeerde keelgat geschoten. De huidige EU-voorzitter Italië betitelt de vraagstelling - van het nota bene in EU-opdracht vervaardigde rapport - vervolgens als "dubbelzinnig". De Italiaanse minister van Buitenlandse zaken Franco Frattini zegt dat er met het rapport een "vals signaal" wordt afgegeven. "Het is zeker niet het officiële EU-standpunt", benadrukt Frattini.

Tsja. Natuurlijk moet niet "het gevoel van de straat" één-op-één tot beleid worden verheven, maar de uitkomst is blijkbaar een wijdverbreide opinie. Om het onderzoek dan te bagatelliseren en de uitkomst te diskwalificeren als "vals" is niet de oplossing, lijkt me.

De Italianen, die dit brandje meteen willen blussen, kwamen met een officieel standpunt: de Europese Unie zou "ontstemd zijn" door het onderzoek omdat ze "er terdege van bewust is hoe hard het Israëlische volk door terrorisme wordt geraakt".

En dat mag zo zijn, maar gaat voorbij aan de nuance van wat er in het rapport naar voren komt: je kunt diepe sympathie opbrengen voor het land Israël en de getroffenen van de zelfmoordaanslagen... maar het oneens zijn met de methoden die vervolgens worden gehanteerd.

Israël noemt de uitkomst "treurig en gevaarlijk". Het land spreekt van een "emotionele kloof" tussen de zichzelf en de EU. Israël voelt zich tekort gedaan door de "eenzijdige en emotioneel geladen" media-aandacht die de Israëlische strijd tegen het terrorisme krijgt.

Overigens noemt 52 procent van de Europeanen de Verenigde Staten een groot gevaar voor de wereldvrede. In Nederland was dat trouwens 64 procent; de Grieken waren koploper met 88 procent (!). Vanuit Washington vooralsnog nog geen boze geluiden.

Vastgelogd op 23:55

Reacties

Commentaar achterlaten

Naam:


E-mailadres:*


URL:*


Commentaar:


Vergeet me niet

* - optioneel



 
(c) 1999-2009 l-rs.org