Als het leven geen zin heeft, dan máákt het maar zin!  

 [GREED]
  gizmodo
  engadget

 [L-RS]
  home
  archief
  zoeken
  cam ß
  e-mail
  b3ta
  stats
  smakelijk

  

 
dinsdag, 29 juli 2003

Dood
Daarnet keek ik even in m'n refers, waar ik een vreemde Google-actie zag. Er was gezocht op de woorden "camarados" en "zelfmoord". "Het zou toch niet?", dacht ik.

Gert-Jan leidt een leven dat geen reden tot klagen geeft. Toen ik naar Camarados surfte werd al snel duidelijk dat Gert-Jan tijdens een van zijn wandelingen een gruwelijke ontdekking had gedaan.

Iemand had zich verhangen en Gert-Jan heeft dat gelogd. Hij heeft een lifelog op basis van foto's. En wat Gert-Jan overkomt is meestal leuk. Maar soms ook niet.

In het commentaar van Camarados is inmiddels een hele discussie gaande van mensen die het een grap noemen en daarna, veilig overtuigd dat het toch nep is, onnadenkend botte uitspraken doen.

Verder zijn er mensen die de ethiek van het melden van zoiets in twijfel trekken. Het lijkt wel wat op de kritiek die er kwam na het publiceren van de Volendam-foto's, alweer drie jaar geleden. Tonie publiceerde onlangs indringende foto's van de nasleep van een springer bij zijn flat; stille getuigen met grote zeggingskracht.

Zulke foto's zijn niet leuk, maar het gebeurde wegstoppen of negeren is je ogen sluiten voor de realiteit. En doen alsof iets niet gebeurt kan soms prettig zijn, maar het is uiteindelijk vluchtgedrag. Iemand vond het leven blijkbaar zó vreselijk en uitzichtloos, dat de dood een verlossing was.

In dat opzicht vind ik het zelf bitterzoet dat juist een site welke, pathetisch gezegd, "het leven viert", ons herinnert dat het bestaan niet voor iedereen een feest is.

Zoals Gert-Jan zelf aangeeft, heeft hij lang nagedacht over het publiceren van de foto's. De manier waarop hij dat heeft gedaan, met bewerkte foto's begeleid door slechts enkele regels, vind ik verdedigbaar.

Dit soort berichten, áls ze de krant al halen, worden meestal weggestopt op pagina 6 van het regiokatern. Eén ding is wel bereikt: deze treurige, eenzame dood heeft meer mensen geraakt dan normaal het geval zou zijn geweest.

En dat is dan in alle niksigheid tenminste iets.

Vastgelogd op 01:24

Reacties

"Dit soort berichten, áls ze de krant al halen"

Dit soort berichten haalt de krant meestal niet om mensen die met plannen lopen te weerhouden zelfmoord te plegen. Per dag houden 15 mensen in Nederland er mee op (als het zolangzamerhand niet meer is), en als al die 15 elke dag in de krant zouden staan, zouden een heleboel mensen er erg verdrietig van worden en de grote stap wagen.

Althans, dat is de theorie erachter.

walter - 29/07/2003 om 7:23:00

De cafébrand in Volendam was nieuws, maar een suďcidegeval is dat -publieke figuren daargelaten- niet. Walter heeft gelijk: kranten publiceren dit soort 'nieuws' niet vanwege de -bewezen- voorbeeldfunctie. Dat webloggers het wel doen, moeten ze natuurlijk zelf weten. Ik vind deze softcore versie van Rotten.com niet echt kies. Vooral met dit soort foto's (http://www.glimmen.com/pics/gj4/DSC02672.jpg) krijgt het de allure van een fotoroman van drie stuivers.

Lennart - 29/07/2003 om 13:29:32

Deze bedoelde ik: http://www.glimmen.com/pics/gj4/DSC02672.jpg

Lennart - 29/07/2003 om 13:31:13

Ja! Ik zocht ook al naar de verwarming!

(excuus voor de andere lezers, Lars en Lennart weten als het goed is waar ik op doel)

Martijn - 29/07/2003 om 14:21:03

De link is http://www.camarados.com/

Laurens L. - 29/07/2003 om 14:46:12

Link verbeterd. En is er een bron voor die bewezen voorbeeldfunctie van berichtgeving over zelfmoorden?

Lars - 29/07/2003 om 15:50:00

en iedereen trapt erin... mooi om te zien

Gaby - 29/07/2003 om 16:27:24

Een causaal verband tussen berichtgeving over suďcide en navolging als gevolg daarvan, is wel eens aangetoond (Phillips), maar ook het tegendeel is bewezen. Naja:


http://home.scw.vu.nl/~ganzeboom/suicide/

Lennart - 29/07/2003 om 17:13:53

Je hebt onderzoeken die stellen dat de voorbeeldfunctie bestaat, en je hebt -uiteraard- onderzoeken die stellen van niet. Dit lijkt me een geval van bij twijfel niet doen...
Zie ook:
http://home.scw.vu.nl/~ganzeboom/suicide/

Lennart - 29/07/2003 om 17:33:44

Heeft iemand wel eens onderzocht welk effect de zelfmoord (en berichtgeving daarover) van Kurt Cobain heeft gehad?

In de praktijk blijkt dat mensen die het willen doen, het doen. En mensen die het niet willen doen, het niet doen - ook al denken ze er over.

Magoed.

Lars - 29/07/2003 om 17:40:24

Wat bezielt iemand om op zo'n moment foto's te gaan staan maken? Voor wie leg je dat vast? Voor jezelf? Om het aan anderen te kunnen tonen? Shock-logging is natuurlijk de manier om in de belangstelling te komen.

Albert - 29/07/2003 om 19:21:39

alles wat ik tegen kom wil ik vastleggen.
Natuurlijk zijn er grenzen.. maar gelukkig ben ik diegene die bepaalt wat er op mijn log wordt geplaatst...

wat ik bedoel..
ach..

GJ - 30/07/2003 om 2:12:40

Na er wat langer over na te hebben gedacht begrijp ik je dilemma. Als het een weblog met louter woorden was geweest was er waarschijnlijk niemand over gevallen. Maar als je met een fotolog bijhoudt en je normaal gesproken ook alles logt wat je meemaakt dan kun je voor de consistentie van de gekozen formule moeilijk uitzonderingen gaan maken.

Blijft wel dat er vast wel veel dingen zijn die je niet laat zien op je log.

Ik ben benieuwd wat er door je heen ging toen je de foto's maakte. Was je eerste gedachte: "dit moet ik loggen?" En ik begrijp dat dat een vraag is waar je geen antwoord op wilt of kunt geven.

Albert - 30/07/2003 om 18:22:46

De discussie is voor mij niet of je mag loggen als je een persoon vind die zichzelf van het leven heeft beroofd.

De discussie is voor mij, "Mag je een zelfmoord in scene zetten, en een loggen alsof het echt gebeurd is?"

Dat was nl. de situatie.

RR - 02/08/2003 om 13:28:08

En toen bleek dat het inderdaad nep was....puberaal rellen.

Zerocool - 04/08/2003 om 1:05:35

Commentaar achterlaten

Naam:


E-mailadres:*


URL:*


Commentaar:


Vergeet me niet

* - optioneel



 
(c) 1999-2009 l-rs.org