woensdag, 9 april 2003
Begroting
"Jongens, hou er toch gewoon mee op", denk ik inmiddels. Na maanden nog geen stap dichterbij een kabinet met enige houdbaarheidsdatum. En weer een heerlijke consensuspolitieke oplossing vanavond:
"CDA en PvdA zijn het gisteravond niet eens geworden over de problemen in de kabinetsformatie, maar willen wel met elkaar in gesprek blijven."
Het mag wellicht asociaal zijn, maar waarom zouden we onder de huidige omstandigheden in vredesnaam zo extreem met de hand op de knip gaan? Om in 2007 een evenwicht op de begroting te hebben?
Mij lijkt het nuttiger om alles er aan te doen om de economie te stimuleren en banen te behouden óók - of juist - als dat geld kost. Want al die werkende, belasting betalende mensen zijn dan straks beter in staat om alsnog te helpen de staatsschuld te verkleinen.
Er is ook nog niemand die me heeft kunnen duidelijk maken wat er mis is met een (klein) tekort op de begroting. Of welk voordeel we hebben van een evenwicht op de betalingsbalans, anders dan dat het leuk in de boeken staat.
<POLITIEK INCORRECT>Of, wacht... natuurlijk goed voor de toekomstige generaties? Dus je stort ellende uit over een land voor een stel ongeborenen? Pâh! Ik ben ook op de planeet gekomen met een enorm tekort op de begroting. Zo gaat dat, in de Westerse wereld. Deal with it!</POLITIEK INCORRECT>
Reacties
Close, but no cigar. Wat er in de komende kabinetsperiode aan zit te komen is dat de babyboomers en masse met pensioen en in de vut gaan. De grote klapper is pas in 2012 (1947 is het hoogtepunt van de na-oorlogse boom) maar door de diverse genereuze vut en andere regelingen moeten de pensioenen en AOW ergens van betaald worden. Dat gebeurt ten dele door het aardgas, maar voor een groter gedeelte moet JIJ dat op gaan brengen. In nederland hebben we niet een 'direct' pay-as-you-go systeem (ouderdomsvoorzieningen worden direct betaald door premies van de werkenden), maar een wat meer getrapte variant, waarin die premies lekker belegd worden. In een gezonde markt krijg je dan een extra buffer. In een ongezonde markt krijg je het als werkende 'jongere' nog eens extra voor je kiezen.
De politici en rekenmeesters, ook meestal de middelbare leeftijd iets ontstegen, zullen er dan voor kiezen om het geld elders weg te halen, ook omdat het Stabiliteitspact (Euro weetjewel) geen enorme tekorten toestaat.
Solidariteit tusen de generaties: ehmm, volgens de babyboomers zijn het vooral de andere generaties die solidair met hun moeten zijn.
Philip - 09/04/2003 om 12:19:51
Het doet me denken aan het laatste stuk uit Larkins "This Be The Verse":
Man hands on misery to man.
It deepens like a coastal shelf.
Get out as early as you can,
And don't have any kids yourself.
Lars - 09/04/2003 om 18:28:21
Larkin was een nare man.
Albert - 09/04/2003 om 20:45:07
Ach, gewoon een nare jeugd. Da's goed voor de Kunst.
Lars - 09/04/2003 om 20:55:41
Dat moet je even tegen Walter vertellen!
elswhere - 12/04/2003 om 2:21:54
Commentaar achterlaten
|