Als het leven geen zin heeft, dan máákt het maar zin!  

 [GREED]
  gizmodo
  engadget

 [L-RS]
  home
  archief
  zoeken
  cam ß
  e-mail
  b3ta
  stats
  smakelijk

  

 
donderdag, 3 april 2003

Triestheid
De website van Planet Internet is vernieuwd. Je zou willen typen "verbeterd", maar dat is niet mogelijk.

In het interne bedrijfsblaadje Rocket, dat ik nog steeds ongevraagd krijg toegestuurd, wordt de productgroupmanager entry portals geciteerd over deze nieuwe site:

"Overzicht, navigatie en vormgeving zijn verbeterd. Er is veel meer aandacht besteed aan de service- en verkoopfunctie. En we proberen de claim There's More To Explore meer waar te maken; op de homepage maar ook daarachter."

Verder wordt de nieuwe site "compact, overzichtelijk en inspirerend genoemd". In mijn opinie toont de site zich, ontdaan van kleuren en in onscherpe plaatjes gestoken, zoals hij is: bloedeloos.

De pagina is geoptimaliseerd voor mensen met een 800x600 monitor instelling. Hij is zo ingericht dat alle informatie zich "boven de vouw" bevindt. Echter, wie in hogere resoluties surft (zoals ik) krijgt een half scherm vol met stipjes. [screenshot opent in een nieuw venster]

De navigatie bovenin is onhandig en niet intuďtief. Wie bijvoorbeeld "computer" wil selecteren en daar bij het flimsy uitklapschermpje een millimetertje verkeerd gaat, verliest de keuzeopties en moet overnieuw beginnen.

Over de hele site is het standaard lettertype vervangen door een kleine, onprettig te lezen versie. Over soortgelijke wijzigingen in 2001 ontving de redactie veel klachten, waarna de font weer een stapje hoger ging.

Handig voordeel van de massa-ontslagen is nu dat die klachten ook binnenkomen, maar er is niemand meer is die ze leest. Laat staan dat iemand er actie op onderneemt.

Verder is er gekozen voor een carrousel aan functies, die in een reusachtige flashfilm zijn gevangen. Helaas trekt dat een zware wissel op minder krachtige PC's. Verder ondergaan teksten door flash een anti-aliasing die het lettertype wazig maakt, alsof je een bril nodig hebt.

Een ernstiger gevolg van de keuze voor flash: zoals bekend sluit je door flash hele groepen lezers buiten. Mensen met minder krachtige computers. Mensen die apparatuur gebruiken waar geen flash-plugin voor bestaat. Maar je wijst ook mensen met een handicap de deur.

Speciale hulpmiddelen waar mensen met een lichamelijke of geestelijke handicap op het net gaan, zijn de laatste jaren steeds geavanceerder geworden. Maar met ingewikkelde navigatiestructuren op basis van klapvenstertjes en gerenderde Flash-filmpjes kunnen ze niet overweg.

En al deze keuzes werden gemaakt ondanks een zéér recente belofte van Planet Media Group in het kader van "Drempels Weg" om zich in te spannen geen drempels meer op te werpen.

Dat artikel is ironisch genoeg nu alleen nog via de Google-cache te lezen, waar het binnenkort uit verdwijnt. Géén van de oude links is behouden. Ook recentere redirects [1, 2, 3] naar bijvoorbeeld Planet Multimedia zijn dood.

De jongens van Planet Multimedia zijn verder hun moeizaam bevochten reacties onder de artikelen alweer kwijt, al begrijp ik dat de functionaliteit er wel is, maar niet aantstaat.

De nieuwe site is een toonbeeld van hoe het NIET moet. Er lijkt nauwelijks iets getest. Er is geen noemenswaardige poging ondernomen teksten te bewaren.

Serieuze sites die van content management systeem veranderen nemen op tijd maatregelen, zodat oude content niet verloren gaat.

Ter illustratie: zie dit linkje naar ZDNet uit oktober 1999, toen ze nog met Storyserver draaiden. De site herkent de URL (zie de toevoeging "legacy") en toont het artikel alsnog. Het kán. Zo hoort het. Wanneer je je bezoeker serieus neemt, althans.

Toen ik nog bij Planet Internet werkte en een productmanager van GX - de leverancier van het systeem - over speciaal deze vorm van doorverwijzen sprak, vertelde hij dat dit natuurlijk mogelijk was.

Achteraf is het logisch dat men dat zegt. Eerst de voet tussen de deur, dan zien we verder. Blijkbaar was zulke functionaliteit toch te hoog gegrepen.

Of het moet Planet niet interesseren dat ze voor tientallen manjaren aan dure, unieke content weggooien. Ach ja.

Dat zegt trouwens nogal wat over new management: in jaren zorgvuldig opgebouwde inhoud over diverse onderwerpen (vuurwerkramp Enschede, cafébrand Volendam, aanslagen 11 september, verkiezingsjaar 2002, de Fortuyn-moord, en razend interessante artikelen van de vroegere subplanets) zijn onvindbaar - eenvoudig weggekieperd.

Bij de overstap is helaas de zoekfunctie, die al ruim drie jaar stuk is, niet gerepareerd. Ik wéét dat er ergens in het systeem zo'n 1500 artikelen van mijn hand zitten, maar een zoektocht op zoiets simpels als het woord "intel" levert alleen rotzooi op.

Het is een verslechtering van de wijzigingen die anderhalf jaar geleden zijn doorgevoerd, die ik op deze weblog toen ook al besprak. Ik kan nu wel onthullen dat elke eerste letter van elke alinea spelt wat ik toen écht van die site vond.

Zelf vindt men het een ontwerp van de toekomst: al deze reacties op deze pagina's zijn in 2005 geplaatst.

Aangezien ik al in 1994 online ging en al zeven jaar voor internet schrijf, heb ik de arrogantie wel iets van "goede sites" af te weten.

Alle bovenstaande elementen als navigatie, toegankelijkheid, zorg voor oude content en vormgeving in ogenschouw nemend, kan ik alleen maar zeggen dat het een treurig eindresultaat is voor iets waar zoveel dure consultants zo'n lange tijd aan hebben meegewerkt.

Ik dacht werkelijk niet dat het mogelijk was, maar dit is nóg slechter dan de veranderingen van anderhalf jaar terug. Maar dat is nu gelukkig mijn probleem niet meer.

Vastgelogd op 21:26

Reacties

"Redactie (vervolg)
Medewerkers Neos
[-knip-]
Lars Pasveer"


http://www.planet.nl/planet/show/id=67908/sc=59f860

Diederik - 03/04/2003 om 22:37:14

Tis niet best. Ik verzeil steeds op de klantenservice, of ik krijg een server error van tomcat. Het is inderdaad bagger.

Rene - 03/04/2003 om 23:13:01

Heel vreemd. Zou ik portretrecht/naamrecht kunnen claimen en een vergoeding kunnen eisen?

Lars - 03/04/2003 om 23:39:17

Werk je nou stiekem tóch voor Neos?

elswhere - 04/04/2003 om 0:19:32

De balk met business-computer-etc. bovenin werkt niet eens onder Opera 7.03. Er is dus ook briljant goed rekening gehouden met andere browsers...

Eric - 05/04/2003 om 12:26:44

Vergeet niet dat ze ook nog 's jouw groene steunkleur op de homepage gebruiken! :)

Painless - 05/04/2003 om 13:13:54

Eigenlijk vind ik hem niet slecht, zeker niet vergeleken met de vorige. Over andere gebruikers kan ik weinig zeggen, maar bij mij ziet hij er zo uit als op het shotje dat we kregen ('vol puntjes'). Laat ik me dus daarop instellen.
Zelf ben ik eerder voorstander van minimalistische voorpagina's zonder flash, java* of grote plaatjes, maar de laadtijd van de planet-voorpagina vind ik zo gek nog niet. En nee, ik heb geen problemen met de menu's, en ja, ik vind het overzichtelijker geworden.

KK

Kristian - 06/04/2003 om 8:35:03

Commentaar achterlaten

Naam:


E-mailadres:*


URL:*


Commentaar:


Vergeet me niet

* - optioneel



 
(c) 1999-2009 l-rs.org