Bewondering
Wat is een held? Doodgaan alleen is onvoldoende reden voor die titel. Want volgens die redenering zijn we dan uiteindelijk allemaal voorbestemd tot heldendom.
Nee, omkomen is al wat.
Maar er komen erg veel mensen om tegenwoordig. Van belang is dat je sterft voor een goede zaak. De overwinnaar bepaalt achteraf of de zaak waarvoor je stierf de juiste was.
Los van het slagveld in Irak woedt er een eindje verderop in de wereld ook een oorlog. De arts Carlo Urbani, in dienst van World Health Organisation (WHO), trad als een van de eersten de vijand tegemoet, benoemde hem en bekocht zijn moed met de dood.
De atypische longontsteking SARS [1, 2], een afkorting voor Severe Acute Respiratory Syndrome, wordt bestreden door honderden artsen, wetenschappers en verplegers.
Ze brengen zichzelf vrijwillig in een levensgevaarlijke situatie om de wereld voor onheil te behoeden. Waar de natuurlijke reactie zou zijn om zo ver mogelijk van een infectiehaard te komen, doen mensen als Urbani en al die honderden anderen precies het omgekeerde.
En dat kan ik alleen heldhaftig noemen.