Als het leven geen zin heeft, dan máákt het maar zin!  

 [GREED]
  gizmodo
  engadget

 [L-RS]
  home
  archief
  zoeken
  cam ß
  e-mail
  b3ta
  stats
  smakelijk

  

 
woensdag, 5 maart 2003

Spies like us
Welkom in het Nieuwe Amerika: "Man Arrested for Wearing Peace T-Shirt"

En gerelateerd: wie naar de Verenigde Staten vliegt, moet vanaf vandaag een hele berg informatie overleggen. Je zult nu ook je creditcardnummer moeten afstaan, zodat de autoriteiten kunnen nagaan of je er in het verleden ooit verdachte zaken mee hebt betaald.

En verder willen de VS weten wie je gaat bezoeken en waarom. De FBI heeft toegang geëist én gekregen tot diverse computerbestanden van vliegtuigmaatschappijen.

Wie wel eens naar de VS is gereisd kent die rare groene kaartjes, waar min of meer letterlijk wordt gevraagd of je oorlogsmisdadiger bent, een ziekte onder de leden hebt en nog van plan bent crimineel gedrag te vertonen. Te beantwoorden met het aankruisen van het hokje "ja" of "nee".

Die formuliertjes zullen nu waarschijnlijk worden vervangen door een berg nieuw papierwerk. Wanneer de vliegtuigmaatschappij niet wil meewerken, komen de landingsrechten in het geding.

De VS maakten verder bekend dat alle reizigers ook standaard gecontroleerd worden of ze radioactief materiaal meenemen.

Je kunt zeggen dat, na 11 september, dit de prijs is die voor veiligheid moet worden betaald. Je kunt zeggen dat wie niets te verbergen heeft, ook geen moeite heeft om zulke gegevens af te staan. Je kunt ook stellen dat het toegang krijgen tot een land geen recht is.

Maar het gaat wel erg ver allemaal. Bovendien bekijkt men niet je laatste twee aankopen bij Amazon, maar wordt vast elke transactie op de creditcard nagekeken. En echte terroristen zullen betere methodes kennen om hun radioactieve materiaal te vervoeren dan in de handbagage van een intercontinentale vlucht.

Ook onverkwikkelijk is de deal die de VS en de Europese Unie hebben gesloten op het gebied van privacy van gegevens. De EU - voorstander van strikte databescherming - blijkt bereid wetgeving aan te passen op verzoek van de VS, bericht het tijdsschrift Forbes.

Op dit moment mag (elektronische) data over inwoners van de EU niet worden gedeeld met niet-EU landen. De VS hebben de EU echter gegarandeerd dat indien zulke gegevens op overheidscomputers in de VS worden bewaard, deze vallen onder Amerikaanse privacywetgeving.

De EU wil nu de wetgeving aanpassen en expliciet vliegtuigmaatschappijen vrijstellen van de oudere "niet delen" verplichting. Europese organisaties die zich bezig houden met privacy hebben voor meer garanties en bedenktijd gevraagd, om te zien hoe de nieuwe regels zich met het internationaal recht verhouden.

Vastgelogd op 12:25

Reacties

Hmm, als je naar Afrika vliegt heb je ook van die kaartjes. En als je daar je verblijfsadres niet correct invult heb je echt grote problemen (lees: dat is een reden om het eerste smeergeld uit je zak te kloppen). Dat VS kaartje viel nog wel mee vergeleken daarbij...

lijn - 06/03/2003 om 2:24:42

Ik kreeg toen ik naar Amerika vloog wel zin om het kaartje verkeerd in te vullen, maar had daar vast grote problemen mee gekregen. Zelfs doorhalen zijn niet toegestaan.

Lars - 06/03/2003 om 17:37:55

Commentaar achterlaten

Naam:


E-mailadres:*


URL:*


Commentaar:


Vergeet me niet

* - optioneel



 
(c) 1999-2009 l-rs.org