Als het leven geen zin heeft, dan máákt het maar zin!  

 [GREED]
  gizmodo
  engadget

 [L-RS]
  home
  archief
  zoeken
  cam ß
  e-mail
  b3ta
  stats
  smakelijk

  

 
maandag, 20 augustus 2001

Vreemd
Het komt niet vaak voor dat ik een site niet goed kan duiden, maar het lijkt er op dat deze mensen serieus zijn. De aan waanzin grenzende voortvarendheid waarmee de site "Balaams Ass" wordt onderhouden geeft aan dat er fanatiekelingen aan het werk zijn.

Hoe dan ook, ik rolde deze site via een zijdeur binnen, omdat een van mijn favoriete componisten, Sergei Rachmaninoff, wordt afgeschilderd als een halve duivel. Tja, zouden ze écht serieus zijn? Aan deze plaatjes te zien hebben we te maken met een van die rabiate, gedegenereerde gristenfamilies uit de VS. Magoed. Terug naar Sergei...

Ene Mary van Natten komt met bewijs voor Sergei's verbond met Lucifer: na een dramatische première van zijn Eerste Symfonie bezocht Rachmaninoff een psychiater, die hem via hypnose weer aan het componeren bracht. Occult, volgens Mary:

"No doubt Mr. Rachmaninoff was inspired by his witchdoctor's methods. After all, Satan was the "anointed cherub" that had pipes and tabrets (Ezekiel 28:14, Ezekiel 28:13). He can and does "inspire" his servants to produce music. Not only is there the devil's music of today in pop and rock, but there was music of the devil in years past too. "Classical" does not automatically mean "good." Some of the composers were being used of the devil, and Rachmaninoff seems to be one of them."

Dat Rachmaninoff vrijwel nooit in de toonsoort majeur componeerde zit Mary ook niet lekker. Toen hij weer zin had in componeren schreef Rachmaninoff een prachtig pianoconcert (opgedragen aan dokter Dahl), maar ook een symfonisch gedicht "Ostrov mertvych" (Dodeneiland). En een pianosonate, op basis van het Faust-verhaal. En een vierdelige symfonie "The Bells", op basis van een (mooi) gedicht van "enge" schrijver Edgar Allen Poe.

The Bells behandelt de betekenis van vier soorten klokgelui. De laatste - natuurlijk - de begrafenisklokken. Mary weet het zeker: "Rachmaninoff's choices for a title and his inclination toward the works of Edgar Allen Poe also show his taste for the devilish."

Danig in war geeft Mary ons het advies om de muziek van "zulke mannen als Sergei Rachmaninoff" te vervangen door werk van "gereformeerd-gezinde" componisten als Bach en Händel.

Vastgelogd op 11:44

Reacties

hallo,

ook voor mij is Rachmaninoff een geliefkoosd componist. Kan je mij een goede uitvoering van "het dodeneiland" aanraden? Danke

mister K - 01/07/2007 om 7:23:24

Er is een uitstekende versie op het Naxos-label. Hij is daarop gekoppeld met de Symfonische Dansen (ook érg goed uitgevoerd) en het laatste dat Rachmaninoff ooit op papier zette.

En er is een hele goede versie uit 1998, door Mariss Jansons, op een cd waarop ook de eerste symfonie wordt uitgevoerd. Met het orkest van St. Petersburg, als ik me niet vergis.

Lars - 02/07/2007 om 13:20:05

Commentaar achterlaten

Naam:


E-mailadres:*


URL:*


Commentaar:


Vergeet me niet

* - optioneel 
(c) 1999-2009 l-rs.org