Als het leven geen zin heeft, dan máákt het maar zin!  

 [GREED]
  gizmodo
  engadget

 [L-RS]
  home
  archief
  zoeken
  cam ß
  e-mail
  b3ta
  stats
  smakelijk

  

 
zaterdag, 23 juni 2001

Geschiedenis
De Associated Press heeft een leuke site waarop het zogenaamde packages nieuws aanbiedt voor haar klanten. Daar neus ik wel eens rond en kwam daar een set foto's tegen, die een paar belangrijke momenten uit de vorige eeuw laten zien.

Er zit ook een dieptepunt tussen: op 30 mei was het 33 jaar geleden dat de Oost-Duitse regering een walgelijke daad van cultuurvernietiging beging. Foto 76 toont het moment waarop de ruim 700 jaar oude Pauliner Kirche in Leipzig wordt opgeblazen. De kerk (waar zelfs Bach nog heeft gewerkt) moest plaats maken voor een "socialistische universiteit".

Er is indertijd fel tegen de sloop geprotesteerd - zo fel zelfs dat er een enorme politiemacht aan te pas moest komen om de Leipzigers op een afstand te houden. Nadat de kerk was vernietigd is al het puin, eveneens onder politiebewaking om diefstal te voorkomen, buiten de stad begraven. Er is een Duitse organisatie die ijvert voor de herbouw van de Pauliner Kirche, blijkt.

Een eeuwenoude kerk. Duizenden jaren oude Boedhabeelden. Panden in de binnenstad voor een winkelcentrum. Onverteerbaar als onvervangbare zaken ten prooi vallen aan een ideologische, religieuze of planalogische modegril.

Zo maar even de stad in. Gevels kijken.

Vastgelogd op 02:51

Reacties

Commentaar achterlaten

Naam:


E-mailadres:*


URL:*


Commentaar:


Vergeet me niet

* - optioneel



 
(c) 1999-2009 l-rs.org