Als het leven geen zin heeft, dan máákt het maar zin!  

 [GREED]
  gizmodo
  engadget

 [L-RS]
  home
  archief
  zoeken
  cam ß
  e-mail
  b3ta
  stats
  smakelijk

  

 
dinsdag, 26 september 2000

Weerwoord
Ik heb gisteren de onderstaande tekst naar meneer Prins van Kamerbeek gemailed. Had vandaag eigenlijk wel een antwoord verwacht, maar het kan blijkbaar wachten. Omdat het toch een soort van verweer is, publiceer ik het nu hier - zodat iedereen kan lezen wat mijn beweegredenen zijn en waarom ik denk dat ik niets strafbaars heb gedaan.

<!-- BEGIN MAIL -->
To: "Prins R." <xxxxx@kamerbeek.nl>
Subject: uw website
From: "lars@l-rs.org" <lars@l-rs.org>
Date: Mon, 25 Sep 2000 22:57:13 +0200

Geachte heer Prins,

Laat ik beginnen door te stellen dat het niet mijn intentie is (geweest) om Kamerbeek schade toe te brengen. Ik ben van mening dat dat ook niet is gebeurd door op een ludieke wijze een gat in de website van Kamerbeek te exploiteren. Inderdaad, ludiek. Ik heb een zeer terughoudende, humoristische tekst geschreven, die op geen enkel moment Kamerbeek noemt, noch een andere makelaar bij naam identificeert.

Het is helaas onvermijdelijk dat we in technische details treden, waarbij ik hoop duidelijk te maken waarom ik mijn parodie laat staan.

Indien u de broncode van mijn 'matraspagina' rechtstreeks bekijkt:

http://l-rs.org/kbeek/kamerbeek.html

dan ontdekt u een aantal zaken:

Ten eerste: op geen enkele wijze maak ik inbreuk op logo's of beeldmateriaal van Kamerbeek. Alle in de parodie gebruikte afbeeldingen (minus de zwerver op het matras) zijn diepgelinkt naar de server van Kamerbeek. Onlangs werd in de zaak tussen Kranten.com en VNU Uitgevers al door de rechter bepaald dat dieplinken is toegestaan. Ik overtreed geen auteursrecht, simpelweg omdat er geen kopieën van bestanden van uw website zijn gebruikt.

Ook is er geen sprake van schending van het databankrecht, omdat op generlei wijze databestanden van Kamerbeek worden veranderd, gewist of toegevoegd. Er wordt geen data uit de website kamerbeek.nl overgeheveld naar de website l-rs.org en daar gemanipuleerd. Iemand die via de reguliere weg (www.kamerbeek.nl) in uw databases zoekt, kan deze parodie *niet* vinden, omdat de 'matraspagina' zich niet op uw servers bevindt. De pagina kan alléén via de complete URL worden benaderd.

http://www.kamerbeek.nl/kb/kamerbeek.asp?p=Particulier&banner=2&u=http://l-rs.org/kbeek/kamerbeek.html

Mijn 'hack' is geen hack in de klassieke zin, in de betekenis van 'het crimineel binnendringen van afgeschermde computersystemen'. Mijn low-tech hack (zoals ik het heb uitgedrukt) is niets meer dan een kinderlijk eenvoudige manipulatie van het webadres (de url). Ik gebruik een inherente ontwerpfout in Kamerbeeks' website. Iedereen (en dan bedoel ik werkelijk *iedereen*) kan op dezelfde manier een pagina invoeren in Kamerbeeks' vormgeving. Ter illustratie: de volgende URL voegt de NVM site in:

http://www.kamerbeek.nl/kb/kamerbeek.asp?p=Particulier&banner=2&u=http://www.nvm.nl

Het is wellicht zinniger om deze fouten uit het systeem te halen dan de boodschapper met juridische stappen te dreigen.

De pagina is door mij gemaakt na een persoonlijke ervaring met een makelaar. De uiteindelijke uitvoering van mijn 'stil verzet' is in mijn ogen behoorlijk onschuldig. En gezien de huizenprijzen zou het makelaarsgilde daar de humor ook van moeten inzien.

Met vriendelijke groet,

L.P. Pasveer
webmaster l-rs.org
<!-- EINDE MAIL -->

Vastgelogd op 09:08

Reacties

Commentaar achterlaten

Naam:


E-mailadres:*


URL:*


Commentaar:


Vergeet me niet

* - optioneel 
(c) 1999-2009 l-rs.org