Als het leven geen zin heeft, dan máákt het maar zin!  

 [GREED]
  gizmodo
  engadget

 [L-RS]
  home
  archief
  zoeken
  cam ß
  e-mail
  b3ta
  stats
  smakelijk

  

 
dinsdag, 12 september 2000

Boom
Ik ben niet zo bezwaarschrifterig, maar nu ga ik er toch maar een indienen. Het bestuur van de stad waarin ik nu woon - Apeldoorn - is al jaren bezig het stationsgebied te vernieuwen. Ik lees in de Apeldoornse Courant dat het plan voor de zoveelste keer is omgegooid.

Daar kan ik best mee leven - het plan is al minstens een keer of drie gewijzigd en vertraagd - maar nu willen ze meer dan honderd jaar oude boom kappen, terwijl beloofd was dat die zou blijven staan. Je ziet het op de foto bij het artikel niet, maar de plataan is in het echt prachtig majestueus. Hij stond er al toen de Apeldoornse Courant nog Apeldoornsche Courant heette en langer dan het huidige A'doornse stadsbestuur regeert (ik vermijd antropomorfismen als hij heeft dingen gezien... want dat is eng woordgebruik).

De gemeente heeft in het verleden al meer incompetentie getoond door het gebied in rap tempo te ontdoen van bomen en gebouwen - tot ze begin 1998 ontdekten dat er een gat van 30 miljoen in de begroting zat. Einde verhaal dus, en pas afgelopen zomer is er weer voorzichtig begonnen. Ik ga elke dag met de trein en fiets dus dagelijks in een vlakte die doet denken aan een na-oorlogs Rotterdam. Er zijn zandvlakten met hier en daar wat overblijfselen van fundering, er ligt puin en verweerde tuinhekjes geven nergens meer toegang toe. Sfeervol dus. Not.

Nu dus die boom (een plataan) van ruim een eeuw oud, die moet wijken. Citaat: Het jaren terug opgestelde stedenbouwkundig plan voor het nieuwe Stationsplein van Apeldoorn was mede gent op de handhaving van de ruim honderd jaar oude plataan op de hoek Sophialaan/Sophiaplein. Nu de bouw voor de deur staat blijkt uit onderzoek dat het uitgebreide wortelstelsel en dus de boom de nieuwbouwactiviteiten niet zal overleven. De gemeente wil de boom - die bovendien hol zou zijn - dus alsnog kappen.

Is het meer mensen opgevallen dat je voor een lullig boompje vaak Kafkask door een woud (pun intended) van bureaucratie moet worstelen voor een kapvergunning... terwijl gemeenten altijd met ziekten op de proppen komen om een onwelgevallige boom te kunnen kappen? Of als dat niet helpt, de verzekering dat de boom hol en verrot is en bij een zware storm 'gevaar voor omstanders' kan opleveren. Als een honderd jaar oude boom de bouwactiviteiten niet zal overleven denk ik dat er wat mis is met de bouwactiviteiten. Of ben ik nu simpel... hmpf...

Nee, l-rs is niet ineens lid van de Natuurwet Partij, maar zo'n oude boom moet je koste wat het kost proberen te behouden. Er wordt al veel teveel omgehakt en gesloopt.

Nog een citaat: Als doekje voor het bloeden wordt 75 mille uitgetrokken om op het voorplein van het station niet alleen een woud van jonge boompjes neer te zetten maar ook n mooie grote. Ha, dat kan ik ook beloven, als ik de uiteindelijke rekening niet hoef te betalen.

Goed, na deze natuur rant maar even een bezwaarschriftje afratelen.

Vastgelogd op 08:45

Reacties

Commentaar achterlaten

Naam:


E-mailadres:*


URL:*


Commentaar:


Vergeet me niet

* - optioneel 
(c) 1999-2009 l-rs.org