Als het leven geen zin heeft, dan máákt het maar zin!  

 [GREED]
  gizmodo
  engadget

 [L-RS]
  home
  archief
  zoeken
  cam ß
  e-mail
  b3ta
  stats
  smakelijk

  

 
maandag, 14 augustus 2000

Genaaid
Even een tijdje geen log, want ik was niet in de stemming. Hou je vast... dit wordt een RANT. Vorige week hoopte ik na anderhalf jaar zoeken (dat is 1,5 jaar, 18 maanden, 78 weken of 547,5 dagen) een huis te kopen. Nouja, huis... een appartement. Een leuk appartement ook nog eens. Opmerkzame personen zien er nu een opmerking bij: VERKOCHT.

Wat wil het geval, makelaardij Muus-IJzerman assisteerde de verkopende partij. Ik nam twee weken geleden contact op of het pand nog beschikbaar was. Ja dus, en daarmee begonnen de onderhandelingen. Ik ben wezen kijken (kosten gemaakt om naar Utrecht te gaan, vrij regelen) en deed kort daarna een bod van fl. 325.000,- Bod werd door de verkopende partij interessant genoeg bevonden om met me door te gaan. Goed, de makelaar en ik ping-pongden de afgelopen twee weken wat heen en weer:

Ik dus 325. Zij 345. Ik 330. Zij 340.

Vorige week donderdag tijd om weer eens te kijken, dit keer met m'n zwager en financieel adviseur. Weer kosten maken, paar uur vrij van het werk. Letterlijk gesproken tekst in de woonkamer... Dus 335 is een inkoppertje?... Waarop de makelaar bevestigend antwoordde. So far, so good. Ik ging weer terug naar m'n werk en probeerde daar tegen zessen de makelaar te bereiken... antwoordapparaat... Nouja, dan morgen maar - want ik ben toch de enige bieder.

Vrijdag gelijk bellen... mijn bod van 335 doen... Kreeg pas op dat moment te horen dat er een andere bieder is bijgekomen, die 'een goed bod' heeft gedaan. Omdat de makelaar niet mag/wil zeggen wat de andere partij biedt moest ik een beetje hengelen, maar uiteindelijk vertelde hij me: Je weet wat de vraagprijs is. Ergo, of ik maar minstens 349.000 gulden wil bieden - ongeacht de onderhandelingen van de afgelopen twee weken. En oh ja, of ik mijn definitieve antwoord maar voor half vijf wilde indienen.

Ik heb de overkoepelende organisatie NVM om inlichtingen gevraagd en wat ik ervan begrijp is deze handelswijze legaal. Mijn advies aan een ieder is om niet te onderhandelen en gelijk een definitief bod neer te leggen. Waarom? Omdat onderhandelingen geen zin hebben! Ze kunnen op het aller-aller-allerlaatste moment worden vernietigd door de komst van een andere bieder. De NVM vertelde me dat ik van te voren bepaalde zaken had moeten/kunnen vragen, bijvoorbeeld over het te hanteren biedsysteem. Maar kijk, *ik* koop niet elke dag een huis van drie ton. Het zou mooi zijn als de NVM aangesloten makelaars zou verplichten om al deze valkuilen voor de onderhandelingen starten te noemen. Uit vrije wil.

Hoe dan ook, ik heb mijn bod niet aangepast, omdat ik me genaaid voel door deze rioolstreek. De teleurstelling van het niet verkrijgen van dit huis is het afgelopen weekend wel gezakt, maar het gevoel op een ongelofelijke manier genomen te zijn... dat blijft nog wel even hangen. Er is iets behoorlijk mis met Nederland op het moment, waar makelaars mensen op een gore manier tegen elkaar uitspelen en zo de prijs voor een huis buiten het bereik van iedereen brengen. Alleenstaanden hoeven het eigenlijk al niet eens meer te proberen om een huis te zoeken, en met z'n tweeën krijg je tegenwoordig ook niet zoveel soeps meer. Polygamie maar legaliseren dan?

Ik snap dat een verkopende partij zijn huis natuurlijk het liefst zo duur mogelijk verkoopt - maar het heeft een ongezonde trend in werking gesteld, waarbij makelaars onevenredig grote macht hebben en in staat zijn mensen op rattige wijze tegen elkaar uit te spelen. Zogenaamd in het voordeel van de verkopende partij, maar vergeet niet dat een vergoeding aan de makelaar DIRECT verbonden is aan de verkoopprijs van een woning. Hoe hoger - hoe beter.

Op dit moment KOTS ik (en ik denk velen met mij) op de makelaars die op deze manier zaken doen.

Maar ik ben verder niet bitter, welnee... ik zocht even op de NVM site en kwam daar alweer een leuk pandje tegen. Met openslaande deuren.

Vastgelogd op 10:33

Reacties

Commentaar achterlaten

Naam:


E-mailadres:*


URL:*


Commentaar:


Vergeet me niet

* - optioneel



 
(c) 1999-2009 l-rs.org