Als het leven geen zin heeft, dan máákt het maar zin!  

 [GREED]
  gizmodo
  engadget

 [L-RS]
  home
  archief
  zoeken
  cam ß
  e-mail
  b3ta
  stats
  smakelijk

  

 
maandag, 31 juli 2000

Bach
Afgelopen vrijdag was het de 250ste sterfdag van Johann Sebastian Bach. Der Johann is een favoriet componist van me. Favoriete werken: Goldberg variaties, Matthäus Passion (al ben ik overtuigd atheïst), Die Kunst der Fuge, Das Wohl-temperierte Klavier, Partita's, Inventionen, Engelse en Italiaanse suites... noem maar op. De CD's van Bach staan gebroederlijk naast Radiohead, Magnolia Soundtrack en Hardfloor. Soms sample ik wat om in m'n techno muziek te verwerken (ik zou eigenlijk eens wat monofone inventionen op m'n TB-303 moeten programmeren!)...

Bach schreef als laatste Die Kunst der Fuge. Een enkele melodie wordt daarin op alle mogelijke manieren in fuga-vorm verwerkt. Van Dale omschrijft een fuga als 'meerstemmig muziekstuk met veelvuldige herhaling van het hoofdthema' maar dat is een nogal flauwe omschrijving van de techniek. Bach rondde Die Kunst der Fuge nooit af, omdat hij op 28 juli 1750 stierf na een klunzige oogoperatie. Contrapunctus nummer 14 stopt daarom abrupt (zo wordt hij ook uitgevoerd) wat het stuk een extra dimensie meegeeft. Een beetje zoeken leverde een mooie scan op van precies die pagina:


Overigens was Bach toen al zo goed als blind door staar en dicteerde hij zijn muziek inmiddels aan zijn zoon Carl Phillip Emmanuel. Blijft een mooi document. Klik op de thumbnail voor de volledige pagina.

Vastgelogd op 10:34

Reacties

Commentaar achterlaten

Naam:


E-mailadres:*


URL:*


Commentaar:


Vergeet me niet

* - optioneel



 
(c) 1999-2009 l-rs.org