Als het leven geen zin heeft, dan máákt het maar zin!  

 [GREED]
  gizmodo
  engadget

 [L-RS]
  home
  archief
  zoeken
  cam ß
  e-mail
  b3ta
  stats
  smakelijk

  

 
zaterdag, 29 januari 2000

SIDN en de geur van een dode mus
Ik keek vanavond naar het 8 uur journaal op Nederland 1 en zag, tot mijn verbazing, een item over domeinregistratie in Nederland. De Stichting Internet Domeinregistratie Nederland (SIDN) lijkt van plan om de regels los te laten en particulieren in staat te stellen een volwaardig .nl domein te registreren. Wie op dit moment een .nl wil hebben moet (heel omslachtig) een inschrijving regelen bij de Kamer van Koophandel. Vorig jaar augustus werd bekend dat de SIDN particulieren wilde, ehm... 'brandmerken' met een zogenaamd .priv.nl of .part.nl domein. Ik heb daarop brief naar de Volkskrant gestuurd (voor in 't Forum). Hij werd daar uiteindelijk niet geplaatst, maar de SIDN heeft 'm heel sportief op hun site opgenomen (stukje naar beneden scrollen, met de kop 'Stichting Internet Domeinregistratie Nederland remt creativiteit op het internet').

Ik vond op de SIDN-site een tekst van 7 januari 2000, met de voorgestelde regelwijzigingen. Hmm.. het .part/.priv-principe lijkt men te laten varen... maar ze kiezen nu voor een of ander bizar nummersysteem. Citaatje: 'De stichting is voornemens om Persoonsdomeinnamen onder nummers op het second-level niveau aan particulieren toe te kennen. Het nummer waaronder particulieren hun domeinnaam kunnen laten registreren wordt daarbij door de stichting aangewezen. Er is gekozen voor uitsluitend nummers om de herkenbaarheid van Persoonsdomeinnamen te vergroten en om te beschikken over een systeem dat eenvoudig uitbreidbaar is.'

Met andere woorden - je kunt nu zoiets registreren als lars.6315.nl. De getallen kiest SIDN. Lekker herkenbaar, toch? Yeah, right! Net zo herkenbaar als een gemiddeld GeoCities adres. Waarom toch die terughoudendheid?! In de VS werkt het systeem toch ook goed? En daar kunnen koele initiatieven gewoon een plek onder .com, .org of .net vinden. Wie het eerst registreert is de eigenaar. Registreer je met opzet een geregistreerd handelsmerk? Inleveren! Gaat prima, dacht ik zo. Hmpf... Voorlopig moet innovatief internettend Nederland dus óf de gang naar de KvK maken... óf uitwijken naar het buitenland. Wat een onzin.

Vastgelogd op 09:31

Reacties

Commentaar achterlaten

Naam:


E-mailadres:*


URL:*


Commentaar:


Vergeet me niet

* - optioneel 
(c) 1999-2009 l-rs.org