Daily Planet

(testversie)
Verschijnt iedere werkdag na 12.00 u.

Maandag 1 mei 1995 editie: 0.1
1. Wie over een riante verbinding beschikt kan binnenkort de uitzendingen van de Nederlandse Wereldomroep via het net beluisteren. Dat maakte Marty Lucas bekend in de newsgroup alt.internet.talk-radio, overigens zonder een specifieke datum te noemen. De programma's worden als 'live-audio' aangeboden via een zogeheten multicastingserver op het Web. De server biedt nu reeds een grote hoeveelheid radioprogramma's aan zoals bijvoorbeeld de Geek of the Week-shows. Het beluisteren van de 'Internet-radio' doet wel een beroep op de bandbreedte. Er is minimaal een verbinding van 30 megabyte per uur vereist. Een 28.8k verbinding redt het daardoor niet want die trekt nog niet eens de helft.

2. 'I get my kicks on Route 66!' Zo ook twee Nederlandse bedrijven die in een rechtszaak verwikkeld dreigen te raken over het gebruik van de term 'Route 66'. Het reisbureau Quantrill USA Tours wordt aangeklaagd door Licensee Route 66 Company, die alle rechten claimt op de term. Swa Frantzen - beheerder van een WWW-site over Route 66 - maakte de kwestie afgelopen vrijdag openbaar in nlnet.* en doet via Internet een beroep op alle liefhebbers van de legendarische Amerikaanse Highway om een petitie te ondersteunen. Op het net zijn diverse beheerders van 'Route 66'-informatieservers verontrust geraakt door de geclaimde rechten van het Nederlandse licentiebedrijf. De rechtszaak dient op 10 mei.

3. `Het was geen bom van kunstmest', stelt Ken Gunderson, gepensioneerd FBI-agent. Uit seismologische registraties van University of Oklahoma Geological Department blijkt volgens hem dat er niet e´én doch twee explosies plaatsvonden. Gunderson zegt dat het patroon van de explosies wijst op een zogenaamde 'barometrische' bom. Een van de kenmerken daarvan is een enorme luchtdrukverplaatsing die tot in de wijde omtrek ruiten doet sneuvelen. De bom is slechts zo groot als een denneappel.
Gunderson deed zijn uitspraken in de pro-militia talkshow 'Intelligence Report` waarvan transcripties werden verspreid door John DiNardo. Deze heeft zijn werk echter vorige week stopgezet uit angst voor justitiele represailles. De bewuste talkshow zou door de FBI het zwijgen zijn opgelegd. De laatste posting is onder meer te vinden in alt.activism.

4. Vandaag wordt in Toronto, Canada, de jury samengesteld voor het proces tegen Paul Bernardo. De zaak Paul Bernardo is voor Internet wat O.J. Simpson is voor de televisie. Samen met zijn vrouw Karla Homolka wordt Bernardo verdacht van gruwelijke moorden op tieners.
In 1993 bepaalde de rechter, voorafgaande aan het proces tegen de vrouw, dat de media niet over de zaak mogen berichten. Dit in een poging bevooroordeling van de jury in de zaak tegen Bernado te voorkomen. Aan het verbod werd door de autoriteiten strak de hand gehouden. Buitenlandse media die over de zaak berichtten werden in Canada gecensureerd.
Sinds deze zogeheten 'publishing ban' wordt het ongrijpbare Internet gebruikt om informatie uit te wisselen over de verdachten en de moorden. Er zijn verschillende newsgroups aan gewijd. Wie zich snel wil inlezen kan terecht op een home-page die is aangelegd over de zaak.

5. Eindelijk is het er dan: een Nederlandstalige interactieve cryptogram, via het web te vinden op de pagina's van provider Hacom. Na elke cryptische omschrijving kan in een veld de oplossing ingevuld worden. Door vervolgens op een knop te drukken worden de antwoorden in de puzzel verwerkt. Tenminste als ze goed zijn want de puzzel zelf toont alleen correcte resultaten. Voor modemgebruikers is het het slimste de puzzel te als bestand te bewaren en daarna offline op een papiertje op te lossen. De juiste antwoorden kunnen dan later snel on-line ingetikt worden. Niet high-tech maar wel low-cost.

6. Er komt een commerciele versie van het video-conferencing programma CU-SeeMe. De Cornell universiteit waar het programma is ontwikkeld gaat daartoe in zee met White Pine Software. De samenwerking wordt komende woensdag met behulp van live video via het net aangekondigd. Kenmerk van de nieuwe software zal onder meer zijn dat het mogelijk is om directe contacten tussen twee gebruikers te leggen. Er blijven overigens ook niet-commerciele versies van het programma verschijnen, zo belooft de Cornell-universiteit.


DAILY PLANET is een gratis uitgave van Planet Internet en gebaseerd op openbare doch ongecontroleerde bronnen op het net. Deze uitgave is louter voor persoonlijk gebruik en mag niet verder verspreid worden.

Redactie en samenstelling: Francisco van Jole. Email: