Als het leven geen zin heeft, dan máákt het maar zin!  

 [NL]
  vandenb
  poste restante
  joost b
  r-win
  chchchanges
  majesticmoose
  craniums hersenpan
  walnoot
  kole's queeste
  claver
  punkey
  verbaljam
  michiel frackers
  rickdekikker
  zijperspace
  majadebij
  juul
  cockie
  dutch curry
  loglynx
  maarwatishet
  charlotte's web
  lijn logt!
  mijn kop thee
  merel roze
  elswhere
  escape
  actiereactie
  low
  erha
  funxiun
  bloody hell
  geenheld
  antiroos
  t-jo
  david rietveld
  ellenweb
  jnnk
  druppels
  linda's log
  casaspider
  karma universe
  demmer
  kommapuntlog
  vandervlies
  knurpslog
  schlijper
  luna
  timmietv
  sargasso
  stoethaspel
  boeklog
  zomaarwat
  gemm
  misdruk
  zantinge
  watnou

 [ENG]
  prolific
  doa
  francis
  pjoe
  chunshek
  o2bee
  nonharmful
  evhead
  fantasy thoughts
  rc6
  camworld
  wheaton
  eatonweb
  onfocus
  megnut
  robotwisdom
  memepool
  sitez

 [UNIV]
  mvw
  modern living
  niemandsverdriet

 [L-RS]
  home
  archief (MT)
  archief (Blogger)
  zoeken
  cam ß
  e-mail

  

 
maandag, januari 12 2004

Elephant
Gus van Sant / 'Elephant'
Dankzij een speciale sneak zag ik gisteren Elephant van Gus van Sant. Een film die je over de schouder laat meekijken met een aantal leerlingen van een doorsnee high school in de Verenigde Staten. Maar, zoals de tagline van de film al zegt: "An ordinary high school day. Except that it's not."

Alex en Eric (overduidelijk gemodelleerd naar Columbine-schutters Eric Harris en Dylan Klybold) zijn twee uitgestoten leerlingen met donkere plannen voor wraak. Als ze de laatste voorbereidingen hebben getroffen en uitzien naar het afschieten van de jocks, drukt Alex zijn vriend op het hart toch vooral plezier te hebben straks.

Van Sant kiest voor lange, ononderbroken scenes met de steadicam. Verder geeft de toepassing van subtiele kleurverschuiving en beeldvertraging de film een bijzondere, magische sfeer.

Je volgt studenten in minutenlange shots die in tijd soms overlappen. Het gebeurt regelmatig dat je dezelfde gebeurtenis uit meerdere perspectieven krijgt te zien. Het toont subtiel hoe leerlingen in totaal verschillende werelden langs elkaar heen leven.

Het totaal ontbreken van een moreel standpunt in Elephant is in de Verenigde Staten door sommige recenscenten bekritiseerd. Het geweld zou veroordeeld moeten worden, maar Van Sant wil daar niet aan.

Niet dat de film geen morele vragen opwerpt: de jongens komen eenvoudig aan hun wapens, spelen gewelddadige computerspelletjes en verder is nog tijd voor een niet onverdienstelijke Fr Elise op de piano.

De actie van Alex en Eric wordt op geen enkel moment verheerlijkt. Ze doen het gewoon, zonder dat er een aanleiding voor wordt getoond.

Mensen sterven compleet willekeurig, waarmee Van Sant de gebeurtenissen voor zich wil laten spreken. Een scne die de kiem voor Hollywoodse heldhaftigheid in zich heeft, loopt al even achteloos af.

Dat ontbreken van een moreel standpunt is even wennen. De acteerprestaties lopen uiteen van naturel tot houterig - Elephant is vrijwel zonder uitzondering voor de meeste acteurs hun eerste film - maar de spanningsboog van het onvermijdelijke einde houdt je er tot de aftiteling bij.

De titel verwijst naar de Boedhistische parabel waarin blinde mannen een olifant moeten bevoelen om daarna uit te leggen wat een olifant is. De een voelt de slurf, een ander het waaiervormige oor, weer een ander voelt een slagtand.

Omdat ze elk maar een deel van het onbevattelijke grote beest hebben gevoeld, kan geen van hen vertellen wat een olifant nou precies is.

O how they cling and wrangle, some who claim
For preacher and monk the honored name!
For, quarreling, each to his view they cling.
Such folk see only one side of a thing.

De reguliere releasedate voor Nederland is 19 februari.

Vastgelogd op 18:57

Reacties

Ik meen dattie op het Filmfestival in Rotterdam in premiere gaat. Ik ga proberen kaartjes te bemachtigen

Punkey - 13/01/2004 om 5:56:37

Dit klinkt in ieder geval als een film die gezien moet worden. Ik vraag me af hoe hij in de VS ontvangen wordt. De publieke opinie kan nogal kritisch zijn bij het ontbreken van een moreel standpunt.

Pix - 13/01/2004 om 11:14:21

Commentaar achterlaten

Naam:


E-mailadres:*


URL:*


Commentaar:


Vergeet me niet

* - optioneel 
(c) 1999-2004 l-rs.org